Lecsaptak a mexikói drogkartellre

Átfogó támadást indított az USA kábítószer-ellenes ügynöksége a mexikói drogkartell ellen válaszul egy amerikai ügynök halálára.

Csütörtökön drogellenes ügynökök és a helyi rendőrség tagjai amerikai nagyvároskban, valamint Kolumbiában, Brazíliában és Közép-Amerikában letartóztatták a mexikói drogkartell több mint száz tagját, többnyire a szervezeti hierarchia alacsonyabb szintjén álló személyeket. Akciójukat az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatala különleges ügynökének meggyilkolására adott egyértelmű válasznak szánták – számolt be a The Washington Post.

Az eset előzménye, hogy múlt hét kedden egy forgalmas mexikói autópálya melletti rejtekhelyről tüzet nyitottak a Bevándorlási és Vámhivatal autójára. Az autó egyik utasa, Jaime Zapata halálos sérülést szenvedett, míg a mellette utazó társát szintén meglőtték, de ő életben maradt. Zapata az emberkereskedelemmel és embercsempészettel foglalkozó egységnél dolgozott. Az amerikai ügynökök ellen Mexikóban végrehajtott támadások ritkák, 1985-ben fordult elő hasonló ügy, amely nagy port vert fel, az esetet követő heves amerikai reakciók pedig a két ország kapcsolatát negatívan befolyásolták.

Jövő héten Calderon és Obama amerikai elnök találkozójára is sor kerül, amelynek fő témája lesz az Egyesült Államok támogatásával vívott drog elleni küzdelem megvitatása. Calderon a héten kiállt a mexikói erőfeszítések mellett és kritizálta Amerikát a küzdelem féloldalas támogatásáért, amely szerinte nem állja útját a Mexikóba irányuló fegyverkereskedelemnek és nem csökkenti hatékonyan a kábítószer használatot Amerikában.

Perényi Krisztián

Friss hírek