Bolívia továbbra is tengerpartjáért küzd

Chile és Bolívia csendes-óceáni határvitája tovább folytatódik, a bolíviai elnök mielőbbi döntéshozatalra akarja rábírni Chilét, a chilei kormány azonban mindeddig nem jutott elhatározásra a kérdést illetően.

Bolívia Paraguayon kívül az egyetlen olyan dél-amerikai állam, mely nem rendelkezik tengerparttal, de Chile döntésétől függően hamarosan eldőlhet, hogy lesz-e ismét óceáni kijárata. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Evo Morales  bolíviai elnök szerint ideje lenne a konkrét javaslattételnek, és élesen kritizálta a chilei kormányt az időhúzás miatt. Válaszul Marcelo Díaz, a chilei külügyi bizottság elnöke elmondta, hogy nekik nem a határidő számít, hanem az eredmények.

Morales március 23-i dátumot tűzte ki Chile számára, ekkorra szeretné, ha konkrét javaslattétel születne az ügyben, írja az El Mundo. Az elnök szerint mindkét országnak szüksége van a másik támogatására, de abban egyetért, hogy Bolívia jobban függ Chilétől, mint fordítva. A két állam egy 13 cikkből álló, kétoldalú nemzetközi szerződés kidolgozását tűzte ki célul, ennek előkészítése azonban a két ország Külügyminisztériuma szerint teljes titokban folynak.

Alfredo Moreno külügyminiszter a chilei La Moneda elnöki palotában tartott értekezleten – amin Sebastián Pińera chilei elnök, Jorge Pizarro szenátusi elnök és Iván Moreira kamaraelnök is részt vettek – a bolíviai elnök sürgetésére reagálva elmondta, hogy ez nem Chile problémája, az ügy kimenetele nem a Kormány javaslattételétől vagy annak elmaradásától függ, írja a La Tercera.Megítélése szerint a határvita rendezése egy, a két ország által közösen formált tanács hatálya alá tartozik, ahol a közös érdekeket, célokat, korlátozásokat is megvitatják. A munkacsoport elsősorban arra törekszik, hogy a javaslatok konkrétak, kivitelezhetőek és természetesen hasznosak legyenek mindkét ország számára. 

Hernán Larraín, a Független Demokratikus Unió párt (Unión Demócrata Independiente) szenátora szerint a két ország közötti határvita kapcsán teljes az egyetértés abban, hogy Chile nem engedheti át a területe feletti szuverenitás gyakorlását Bolíviának. „A kormány és az ellenzék is ugyanazon a véleményen van, mert ez az egész államot érintő kérdéskör. Rendkívül pozitívnak találjuk az ellenzék magatartását, akik támogatják a kormány munkáját.

Sándor Nóra

Friss hírek