Milliókba került volna az ország függetlensége

Gorbacsov árajánlatot tett a balti államok függetlenedésére.

A néhai szovjet vezető Mihail Gorbacsov élesen elítélte azokat az állításokat, amelyek egy mostanában napvilágra kerülő svéd dokumentumban találhatók. A dokumentum szerint több milliárd rubelt kért volna Litvánia függetlenségéért cserébe.

„ Ez nyilvánvalóan nem komoly. Ez csupán egy extrém értelmezése a Litvániában lezajlott eseményeknek mielőtt az ország elérte volna a Szovjetuniótól való elszakadását.”- nyilatkozta Gorbacsov az Interfax hírügynökségének.

A dokumentumok szerint Gorbacsov egészen pontosan 21 milliárd rubelt kért az ország függetlenedéséért 1990 márciusában. Állítólag ezen kívül az egyik litván kikötő város Klaipéda a kalinyingrádi régióba való integrálását kérte volna. Az alkuról megegyezés nem született, az ország pedig elnyerte függetlenségét a Szovjetunió összeomlása előtt.

A dokumentum annak a  négyszáz oldalas jelentésnek a részeként került nyilvánosságra amely a balti államoknak a függetlenedésért cserébe tett ajánlatokról szól az 1990 és 1991 közötti időszakra vonatkozóan.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »