Az alkotmány mellett és Izrael ellen tüntettek Jordániában

Hiába a kormányváltás és a refomígéretek, az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetését tartották pénteken Jordániában. Az alkotmány visszaállítását, valamint az izraeli nagykövetség bezárását követelték

A jordániai kormány keddi ülésén bizottságot állított fel egy, a társadalom minél szélesebb rétegeivel folytatandó nemzeti párbeszéd érdekében. A Jordán Times úgy tudja, a biztosságot maga az új miniszterelnök, Marouf Bakhit vezeti. Csütörtökön pedig a kormány bejelentette, hogy politikai reformok bevezetésére is sort kerítenek, beleértve az ellenzék által követelt választási törvény reformját is.

Az ellenzék üdvözölte a fejleményeket, ugyanakkor nem találta őket elégségesnek. Az emberek „türelmetlenné váltak a reformok felé tett lassú és elégtelen lépésekkel” – idézi az ellenzéki Iszlám Akció Front egyik tagját a The Jerusalem Post.

Közben a pénteki ima után az elmúlt két hónap legnagyobb tüntetésére került sor Amman-ban és az ország másik négy városában. Megfigyelők szerint a fővárosban, a Nagy-Husszein mecsettől induló ellenzéki tüntetés több mint ötezer főt számlált. A tömeg éltette a líbiai forradalmat, valamint nagyobb beleszólást követelt a hatalomba, egy választott, nem pedig a király által kijelölt miniszterelnök útján.

Olyan szlogenek is feltűntek, mely az 1952-ben bevezetett, de azóta számtalan módosítással teletűzdelt alkotmány visszaállítását, valamint az izraeli nagykövetség bezárását követelték. Az Izrael-ellenes érzelmekkel kapcsolatos legújabb jordán hír, hogy jogászok egy csoportja nemrég bejelentette, be kívánják perelni az izraeli békeszerződést aláíró egykori miniszterelnököt, mert az ezzel károkat okozott a királyságnak. Királyellenes szlogenek nem tűntek fel a tömegben.

A kormánypártiak az ellenzékiekkel egyidejűleg egy kisebb ellentüntetést szerveztek. Ez alkalommal azonban több mint száz rendőr felügyelte az utcákat, hogy elkerüljék a múlt péntekihez hasonló összecsapásokat. A király és a kormány tagadja, hogy bármi köze lenne az erőszakos eseményekhez. Az államügyész pedig bejelentette, hogy két személyt már letartóztattak és további tizenegyet még keresnek az összetűzésekkel kapocslatban.

Németh Vera

Friss hírek