A képzett munkaerőt hiányolják az elnök új tanácsadói

Csütörtökön először ülésezett a 22 tagú Foglalkoztatási és Versenyképességi Tanács, amelyet a múlt hónapban hozott létre Obama elnök. A testület gazdasági kérdésekben elnöki tanácsadó testületként működik majd – számolt be a The Washington Post.

Az elnök nyitóbeszédében rögtön leszögezte, mit vár a résztvevőktől:

„Azért vagyok most itt, hogy megtudjam, mit gondolnak arról, hol tart most a gazdaság és milyen lépéseket kell tennünk.”

Majd egy olyan cselekvőképes szervezetről beszélt, amely reményei szerint a jövőben a gazdaság fejlesztésével és munkahelyteremtéssel kapcsolatban konkrét javaslatokkal szolgál.

A felszólalók között volt Darlene Miller, a Permac Industries vezérigazgatója, aki a legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a magas munkanélküliség ellenére nincs elég képzett munkaerő az országban, míg az American Express vezérigazgatója szerint a munkaadók azért nem hajlandóak új munkaerőt felvenni, mert nem tudják, a gazdaság mennyire van kitéve a válság hatásainak.

Obama még 2009-ben hozta létre a Paul Volcker, korábbi Fed-elnök által vezetett gazdasági tanácsadó testületét (PERAB), amelynek megbízatása idén február 6-án járt le. Az elnök azonban ezt követően is szükségesnek tartotta egy hasonló testület felállítását, ezért a PERAB szerepét most a Foglalkoztatási és Versenyképességi Tanács veszi át. Megbízatása két évre szól, hacsak az elnök meg nem hosszabbítja azt.

A csoport tagjai a gazdasági élet kiemelkedő szereplői, főleg vállalati vezetők, például az Intel, Kodak, Procter and Gamble, Facebook képviseletében, valamint szakszervezeti vezetők és közgazdászok.

Perényi Krisztián

Friss hírek