Földkörüli pályán az orosz műhold

Február 26-án reggel moszkvai idő szerint 6:07-kor sikeresen az oroszok sikeresen fellőtték a „Glonassz-K” típusú műholdat, írja a RIA orosz hírügynökség. A szerkezetet a korábbi decemberi sikertelen kísérletek után állították földkörüli pályára, így az újabb típusú műholddal az orosz navigáció még pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé.

A „Glonassz” projekt rendkívüli nagy jelentőséggel bír Oroszország számára: a rendszert még a Szovjetunió idején kezdték fejleszteni a szovjet Védelmi Minisztérium megrendelésére. A mai Oroszország idején befejezett fejlesztés a világ második navigációs rendszerévé vált: az amerikai GPS mellett immár az oroszoknak is van saját navigációs rendszerük, ez a GLONASSZ.

Az orosz rendszer alapját a föld körül 19100 km-es magasságban mozgó 24 műhold alkotja. Valójában ezt a számot még 1995 decemberében sikerült elérni, ám a rendszer akkor nem működött az elvártnak megfelelően.

A GLONASSZ rendszer első műholdja még Szovjetunió idején, 1982. október 12-én került földkörüli pályára, és 1993 szeptemberében – 12 működő műholddal a rendszert hivatalosan is működésben lévőnek nevezték. 1995 decemberében pedig elérte a 24 műholdas számot is. A ’90-es évek Oroszországában azonban, amely a Szovjetunió szétesése utáni gazdasági válsággal küzdött, a legtöbb katonai projektet bezártak, vagy nem jutott elegendő forráshoz. Ez történt a Glonasszal is, és 2001-re a 24 műholdból már csak 6 végezte a dolgát, így a rendszer nem volt igazán használható a az orosz Hadügyminisztérium számára.

Azonban 2001 augusztusában, immár Vlagyimir Putyin elnöksége idején egy új lökést adtak a programnak, és tetemes finanszírozással folytatták a GLONASSZ fejlesztését. Az orosz vezetés helyesen ismerte fel azt, hogy nem árt, ha az országnak is van egy katonai navigációs műholdrendszere, amely fedi az egész világot, és nincsenek ráutalva az amerikai GPS-re, így ennek megfelelően az orosz navigációs program prioritássá vált. A tervek szerint a fejlesztések után már 2008-ban kezdték volna a műholdrendszer fellövését, így az 2010-re már teljesen működőképes állapotba került volna. Így a 2001 után újraindított Glonassz-program az orosz űrügynökség, a Rosszkoszmosz legdrágább programjává vált, és költségvetésének az egy harmadát emésztette fel évente.

A kitűzött tervek 2010 szeptemberére nagyjából sikerültek is – ekkor már 26 Glonassz-műhold szelte a világűrt, így 2010-re sikerült elérni Oroszország 100%-os ellenőrzését. Az eredeti, szovjet időkben kifejlesztett Glonassz-műholdak három éves használati időt tettek lehetővé, így közülük már egy sincs használatban. A következő generációjú műholdakat már a Putyini rendelkezések után fejlesztettek ki, 2003-ban, így a mai orosz navigációs rendszerben szinte az összes műhold „Glonassz-M” típusú. Ez 7 éves működési időt tesz lehetővé, azonban paramétereiben pontatlanabb a navigáció az amerikai GPS-hez képest: amíg a GLONASSZ tévedési hibahatára 4,46 – 8,38 méter, addig a GPS 2  – 8,76 métert tévedhet. Ennek a kiküszöbölésére fejlesztették ki a legújabb, „Glonassz-K” típusú műholdat, amelynek a hibahatára már azonos lehet az amerikaival. A legújabb orosz fejlesztések pedig azt ígérik, hogy a következő, „Glonassz-K2” műholddal, amelyet 2013-ra lőhetik fel először, jobb értékeket érnek el, mint a GPS-szel.

A szombat reggel fellőtt navigációs műhold az első, új generációs, „Glonassz-K” típusú rendszer, amelytől a katonaság sokat vár. Oroszországban az elmúlt két évben már tömegesen árulják a hazai navigáció, a GLONASSZ alapján működő navigációs rendszereket, 2009-ben pedig azt jelentették be, hogy az ország első városa, ahol hazai rendszert telepítenek majd a tömegközlekedési eszközökre, az Szocsi lesz. A rendszert azóta már több mint 250 városi buszra szerelték fel.

Utoljára a Glonassz műholdakat három hónappal ezelőtt, 2010. december 5-én lőtték fel, azonban sikertelenül. Aznap három darab, Glonassz-M típusú műhold fellövését kísérelték meg, azonban egy hiba miatt mindhárom a Csendes-óceánba zuhant. A műholdak elvesztése miatti kárt a Roszkoszmosz vezetője, Anatolij Perminov január végén tette nyilatkozatában 2,5 milliárd rubelre értékelte, írta a Lenta.ru orosz lap.

2011 első felében Oroszország további három navigációs műhold fellövését tervezi.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »