Újabb felelősségvállalás, újabb bizalmatlansági indítvány

Újabb fontos jogszabályt fogad el a román kormány a parlamenti vita kikerülésével, kormányzati felelősségvállalással. Ezúttal a munkaügyi törvényen a sor, Emil Boc kormányfő bejelentésének értelmében a jövő héten fogadja el a kabinet a jogszabályt, majd felelősséget vállal érte a parlamentben, ezt követheti az ellenzék bizalmatlansági indítványa.

A nemrég szövetségbe tömörült ellenzéki alakulatok már jelezték: a kormány megbuktatásának reményében benyújtják az indítványt, ám látványos sikerben maguk sem reménykednek – legalábbis amíg az RMDSZ kitart a kormánykoalíció mellett.

A törvényt nem csak az ellenzék bírálja élesen, a munkavállalói szakszervezetek is tiltakoznak ellene, azzal vádolják a koalíciós pártokat, hogy a nagy multinacionális cégek érdekeit helyezték előtérbe az alkalmazottak érdekei helyett.

A jogszabály kemény fellépést helyez kilátásba a feketemunka ellen, Emil Boc kormányfő bejelentésének értelmében akár börtönnel is sújthatják azokat a munkaadókat, akik nagy számban alkalmaznak munkavállalókat a törvényes előírások megkerülésével. A néhány főt feketén alkalmazó cégek sem ússzák meg: a törvény előírásainak értelmében a jelenleg hatályos pénzbüntetések értéke megtriplázódik.

A miniszterelnök ugyanakkor bejelentette: a román gazdaság teljesítményének függvényében az idei év második felében csökkenhet a társadalombiztosítási járulékok szintje, ezzel javítaná az üzleti környezetet a Boc-kabinet.

Illyés Gergő

Friss hírek