Szigorodik az élelmiszerek címkézése

Az élelmiszercímkézés és fogyasztói információnyújtás a 2010-es év második felében, a belga elnökség teendőinek a legfontosabbjai között szerepelt. Terveik szerint legkésőbb a 2011. évi magyar elnökség alatt véglegesítették is volna az ide vonatkozó szabályozást. Az Európai Unió Tanácsa a héten jóváhagyta azt a kapcsolódó jogszabály-tervezetet, amely az élelmiszereken az eddigieknél jóval egyértelműbb, olvashatóbb címkéket helyezne el, a jelenleginél több információval szolgálva a fogyasztók számára. A következő lépés a tervezet visszakerülése az Európai Parlament elé, második olvasatra.

A szöveg minimális betűmérete, az energiaérték és a tápanyag-összetétel, a napi beviteli adatok feltüntetése egyaránt vitatéma volt, egy valóban tudatos vásárlói magatartás kialakításának elérése érdekében. A származási országot a sertés-, bárány- és baromfitermékek esetében fel kell tüntetni. A különböző alkoholos italok mentesülnek a követelmények alól, azonban a felülvizsgálati kötelezettség alól nem szabadulnak.

2010. július 1-jétől egyébként valamennyi előre csomagolt, az EU-ban gyártott élelmiszerterméken fel kell tüntetni az EU új organikus logóját, az Eurolevelet. Emellett egyéb magán, regionális vagy nemzeti logók is megjelenhetnek azokon a termékeken, amelyek legalább 95%-ban organikus összetevőkből készülnek.

Piukovics Judit

Friss hírek