Növekvő olajárak: Geithner nyugalomra int

A líbiai események következtében a kőolajár megközelítette a 100 dolláros hordónkénti összeget a New York-i tőzsdén, amellyel 28 hónapos csúcsot döntött – írta szerdai számában The Washington Post. Az üzemanyag árának a növekedését megérezték a repülőtársaságok részvényei is, ennek következtében az árfolyamaik zuhanni kezdtek.  

Líbia csak két százalékát adja a világ kőolaj kitermelésének, a szakértők azonban attól tartanak, hogy a politikai zűrzavar a nagyobb termelő országokat, például Szaúd -Arábiát is elérheti. A Deutsche Bank egyik elemzése szerint az olaj tartalékkészletek nem jelentenek elegendő mennyiséget egy nagyobb termeléskiesés esetén, más elemzők pedig további emelkedésre, akár 220 dolláros hordónkénti árra is számítanak.

Timothy Geithner, amerikai pénzügyminiszter azonban szerdán megnyugtatásul úgy nyilatkozott, hogy a világ ma, a gazdasági válságot követően hatékonyabban tud kezelni hasonló áremelkedéseket. A Nemzetközi Energia Ügynökség pedig 1,6 milliárd hordó stratégia tartalékkészletről számolt be, míg Szaúd-Arábia olajminisztere nyilatkozata szerint az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) szükséges esetben növelni fogja a termelést. 

Perényi Krisztián

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »