Új Facebookot indítanának

A kevésbé hangzatos nevű IMI rendszerben ma már több mint 5700 európai közintézmény cserél egymással rendszeresen adatot. Az ügyintézési idő például orvosok vagy oktatók külföldi munkavállalásával kapcsolatban a korábbi több hónapról gyakran pár napra csökkent.

Az Európai Bizottság Belső Piaci Információs Rendszer (IMI) egy többnyelvű online alkalmazás, amely lehetővé teszi a helyi, regionális és nemzeti közintézmények számára, hogy elérjék a külföldi partnerhatóságokat és információt cseréljenek a külföldi szakmai képesítések vagy engedélyhez kötött szolgáltatások elismerésével kapcsolatban. A Bizottság ezt a rendszert szeretné továbbfejleszteni a szerencsejátékra és az elektronikus kereskedelemre vonatkozó információkkal. A belső piacért felelős biztos, Michel Barnier az új rendszert az egységes piac „Facebookjának” képzeli el.

“Hála az IMI-nek, a külföldi diplomák elismerése a korábbi három hónapot helyett most már két nap alatt is elvégezhető. Itt az ideje, hogy az IMI-ben rejlő lehetőségek további területekre is kiterjedjenek, és gyorsabb, jobb szolgáltatássukkal segítsék az állampolgárokat és a vállalatok növekedését” – mondta Barnier. Az IMI katalógusokkal és előre lefordított standard kérdéseskkel/válaszokkal segíti a tagállamok hatóságait a nyelvi problémák áthidalásában. Az IMI egy jó eszköznek bizonyult az együttműködés hiányának leküzdésében és az illetékes szervek gyors megkeresésében külföldről.

Mára már 5700 közintézmény és hatóság regisztrált a rendszerben. 2010-ben 1836 kérést regisztráltak a szakmai képesítések elismerésére vonatkozó irányelvvel kapcsolatban, amely fele orvosok és oktatók részéről érkezett. Eddig viszont csupán 150 kérés vonatkozott a szolgáltatási irányelvre. A rendszer müködtetésének költsége 2010-ben 1 687 000 euró volt, a 2006-2012 között időszakban pedig 7 millió euróra tervezik növelni a költségvetést.

2011. január 27-én Brüsszelben mintegy 300 IMI résztvevővel rendeztek konferenciát a rendszer továbbfejlesztéséről „A rendszer teljes fordulatszámra kapcsol”, és további 1881 érdeklődő kísérte figyelemmel a konferenciát. Üdvözlőbeszédében Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos hangsúlyozta, mennyire fontos szerepet töltenek be az illetékes hatóságok azáltal, hogy őrködnek a belső piac megfelelő működése felett. A biztos arra bátorította a résztvevőket, hogy mindennapi feladataik elvégzésekor fejlesszenek ki egyfajta „IMI-reflexet”. A résztvevők visszajelzéseinek túlnyomó többsége pozitív volt, különösen az interaktív műhelytalálkozókkal kapcsolatban, melyek során megvitathatták más országokban működő partnerhatóságaik felhasználóival, milyen közös nehézségekkel szembesülnek, és mely módszerek bizonyultak eredményesnek munkájuk során.

Az Európai Bizottság 2011 első felében terjeszti be a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek az IMI jogi alapjáról szóló indítványát. A tagállamok szerint különösen a szerencsejáték területén lehetne még fejleszteni az együttműködést. A Bizottság márciusban fog előrukkolni a rendszer fejlesztéséről szóló Zöld Könyvvel.

Magyarországon jelenleg a Külügyminisztérium foglalkozik az IMI rendszer koordinációjával, és összesen 63 regisztrált felhasználó vesz részt a működésében. A minisztériumok mellett olyan köztestületek is használhatják a némileg hatásvadász módon EU Facebooknak nevezett rendszert, mint az ügyvédi kamara, az igazságügyi szakértők kamarája, vagy a közlekedési hatóság.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »