Megérkeztek az első menekültek Líbiából

Szerdán megérkezett az első orosz menekülteket szállító repülőgép a zavargások sújtotta Líbiából. Az összecsapások kezdetekor összesen 563 orosz állampolgár tartózkodott az afrikai ország területén, közülük 118-an érkeztek meg a domogyedovói reptérre az evakuálás első stádiumában.

A RIA Novosztyi értesülése szerint a repülőgép érkezését eredetileg keddre tervezte a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma. Bár a tripoli reptéren a líbiai hatóságok megadták a leszállási engedélyt, a lakosság mozgását akadályozó kijárási tilalom miatt lehetetlenné vált a keddi indulás, a menekültek első csoportja így csak szerdán délelőtt érkezhetett Moszkvába.

Oroszország további három repülőgépet küld Líbiában rekedt állampolgárai evakuálására. Közülük legtöbben az orosz vasút és a Gazprom alkalmazottai, vagy a diplomáciai személyzet tagjai és hozzátartozói. Mivel a vasúti munkások között nemcsak orosz, hanem szerb és török illetőségű személyek is vannak, Moszkva egy ezerfős szállítóhajót is küld a térségbe, hogy vállalatának minden dolgozóját kimenekíthesse a hirtelen veszélyessé vált térségből.

Az erőfeszítéseket látva a tádzsik vezetés is úgy döntött, hogy Oroszország segítségét kéri állampolgárai evakuálásához. Tádzsikisztán ugyanis nem rendelkezik diplomáciai kirendeltséggel Tripoliban, az egyiptomi tádzsik nagykövetség pedig mindeddig képtelen volt felvenni a kapcsolatot a Líbiában tartózkodó 21 tádzsik állampolgárral.

A helyzet eközben egyre súlyosbodik az afrikai országban, a nemzetközi szervezetek tájékoztatása szerint a február 15-én kitört zavargásoknak már több mint 500 halottja és több mint 4000 sebesültje van.

Szálkai Kinga

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »