A költségvetési reform került a kormány fókuszába

Muszáj javítani az ország közpénzügyi helyzetét – továbbra is ez a konklúzió az államháztartási programokkal kapcsolatban az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában.

Mindkét helyen most kezdik igazán izzítani a költségvetési átalakító intézkedéseket, bár meglehetősen felemás tempóban. Míg a britek padlógázra léptek, addig az USA-ban inkább nyögvenyelősen halad a program, legalábbis a Moody’s nemzetközi hitelminősítő szerint.

David Cameron, brit konzervatív miniszterelnök tegnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy a közszolgáltatások valamennyi szegmensében magánosítás várható, az állami feladatköröket radikálisan kurtítani fogják. A „Big Society” (Nagy társadalom) névre keresztelt programcsomag szerint gyakorlatilag csak nemzetbiztonsági szempontból fontos területen hagynák meg az állami monopólium jogokat, minden más területen, akár iskola vagy kórház üzemeltetés esetében is magáncégek és non-profit szervezetek vehetik át a közszolgáltatások üzemeltetési és ellenőrzési jogát.

A britek által felgyorsított decentralizációs programmal – amelytől kisebb, de hatékonyabb államot remélnek – szemben, az USA-ban visszafogottabb átalakításokat jelentett be a múlt héten Barack Obama, elnök a Kongresszus előtt. Ebben azt a célt fogalmazta meg az elnök, hogy az idei 10.9%-os GDP arányos deficitet 2015-re 3% alá kell szorítani. A tervezetet egyfelől ambíciózásnak látják az elemzők, másfelől nem világos az egyes lépések hatása, és több konkrét bejelentés is várat még magára. Tegnap a Moody’s egyik elemzése hívta fel a figyelmet arra, hogy valószínűtlen, hogy az Obama-program átmenjen a republikánus többséggel működő Képviselőházon. Ugyanakkor a költségvetési szerkezet legnagyobb hiányduzzasztóit egyelőre nem célozza az átalakítás, például a társadalombiztosítási rendszereket – figyelmeztetett a hitelminősítő, ami szerint állandó pótlólagos intézkedésekre lehet szükség az USA-ban, ha nem sikerül időben helyretenni a büdzsé sarokszámait.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek