Még várat magára a siker a távközlési óriásnál

Nem sikerült az áttörés a negyedik negyedévben sem Lengyelország legnagyobb távközlési vállalatának, a Telekomunikacja Polska SA-nak (TPSA) ma reggeli gyorsjelentése szerint. Továbbra is valószínűleg a tartalékolásra kellhetett kisebb összeget félre tennie a cégnek, emiatt lett a nettó eredmény 107 millió zloty, szemben a konszenzus által várt 156.9 millióval.

 Igaz, a harmadik negyedévi számokhoz képest ez így is jó teljesítmény, hiszen akkor a nettó soron 720 millió zloty veszteség jött össze. A tendenciák ugyan azok, mint az előző negyedévben, vagyis az árbevétel csökkenést a mobil szolgáltató (Orange) növekvő jövedelmének sikerült úgy ahogy ellensúlyozni, ebben a szegmensben már 2 milliárd zloty-s volt az árbevétel (6.4%-os javulás év/év alapon) ami több mint a fele a csoport szinten beszedett díjaknak, az összárbevétel 3.96 milliárd zloty lett a negyedik negyedévben. Az egész éves árbevétel 15.7 milliárd zloty lett, míg ez a szám 2009-ben 16.56 milliárd volt, azt megelőzően pedig 18 milliárd. A 2010-es nettó eredmény 450 millió zlotyn alakult.

A TPSA-nak az egyszeri tételek levonásával számított eredménye 218 millió zloty lett, ami továbbra is elmaradt az egy évvel korábbi 252 milliótól. A társaságnak azért muszáj vehemensen tartalékot képeznie, mert még a lengyel állami jogelődtől megörökölt egy pert, amelyben nemzetközi bíróság jár el a felperes nevében, és úgy néz ki, hogy jó 500-700 millió dolláros fizetési kötelezettséget fognak kiszabni a lengyel távközlési cégre. Tavaly 1 milliárd zlotyról 2 milliárd zloty fölé ugrott a céltartalék állomány, ami erősen beette magát az eredményességbe. A cégben egyébként továbbra is van stratégiai tulajdonhányada a lengyel kormánynak, mintegy 4.15%-nyi a részesedése, a fő tulajdonos a France Telekom 49.8%-kal, míg a közkézhányad 46%-os.

A vonalas üzletág melletti két legfontosabb piaci szegmensben: a mobil távközlésben, és a műholdas televíziózásban saját leányvállalatokkal rendelkezik, előbbiben az Orange márka lengyelországi tulajdonosa, utóbbiban saját műholdas televíziós szolgálata mellett október óta 10 éves stratégiai partnerségi szerződést kötött a TVN-el, aminek keretében egymás termékeit is árulhatják, beleértve az Orange mobilcsomagját. (A TVN tegnap tette közzé számait, súlyos, 93%-os profitesést jelentett elsősorban árfolyamveszteségen, és az egy évvel korábbi magas bázisszint miatt, amikor egyszeri tételek dobták meg a profitot).

A TPSA-nak viszonylag sokat kellett fordítania tőkeberuházásokra, a tavalyi teljes évben a capex mintegy 2.7 milliárd zlotyt lett, vagyis meghaladta a 2.4 milliárd zloty kitermelt szabad készpénzt mennyiséget.

A TPSA mindenesetre jelezte, hogy stabilan tartja osztalékpolitikáját, amelynek keretében az egész éves nettó eredményből papíronként 1.5 zlotyt fizet ki a részvényeseknek, ami majd júliusban lesz esedékes.

Meg kell jegyezni, hogy a befektetők nem csak az osztalékpolitikája miatt kedvelik a társaságot, hanem ha a fundamentumokat nézzük, akkor erős a készpénztermelő képessége.

Az idei évre is legalább 2.4 milliárd zlotys szabad cash flowt tervez kitermelni a cég, annak ellenére, hogy az árbevétel további 2-4.5%-os esését jósolja.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek