G20: kemény tárgyalások után kínai kompromisszum

Szombaton zárult le a G20 találkozója Párizsban. A soros francia elnökség kiállta az első próbát, elégedett a globális egyensúlytalanságok mérésénél használható mutatókról szóló kompromisszummal. A világ legnagyobb gazdaságait tömörítő szervezet előtt azonban még nehéz hónapok állnak, ha modernizálni akarják a nemzetközi monetáris rendszert.

„Nem lehet kudarcot vallani, az a G20 halála lenne!”- indította útjára Christine Lagarde-ot, Franciaország pénzügyminiszterét Nicolas Sarkozy. A kétnapos találkozó első napján Lagarde, a G20 aktuális háziasszonya bilaterális megbeszéléseken fogadta a résztvevő országok pénzügyminisztereit, hogy közös nevezőt találjanak a gazdasági egyensúlytalanságok mérésére alkalmas mutatók kérdésében. Az indikátorok felállításával egymást ellenőrizhetik az államok, így korrigálhatóak a globális eltérések. Azt már korábban sejteni lehetett, hogy Kína – amelyet az IMF 2011 leggyorsabban fejlődő gazdaságának értékelt – mereven elzárkózik majd az indikátorokkal kapcsolatos megállapodásoktól, különös tekintettel az árfolyamokra, mint egyensúlytalansági mutatókra. Hszie Hszü-zsen (Xie Xuren) kínai pénzügyminiszter a német Wolfgang Schäuble-t is próbálta meggyőzni a kompromisszum elvetésétől, sikertelenül.

A pénteki nap azonban még így is eredménytelenül végződött, ezért a francia elnökség szombaton tiszta lappal és egy új tervezettel indított: nem került az indikátorok közé sem az árfolyamok, sem a BRIC országok által felhalmozott és ezért különösen ellenzett devizatartalékok összege. Kína már a kávészünetben visszavonta vétóját, a maradék 18 országot pedig némi módosítások után már az ebéd alatt meggyőzték, hogy délutánra elkészüljön a végleges megállapodás, amelyben egy-egy országnak belső és külső egyensúlytalanságokat mérő adatai is szerepelnek.

Christine Lagarde a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a házigazdák az utolsó pillanatig kételkedtek, végül pedig őszinte, helyenként feszült, de gyümölcsőző tárgyalások után kompromisszum született. A java azonban a következő, áprilisi Washingtonban megrendezésre kerülő megbeszélésen jön, ekkor fogják ugyanis számszerűsíteni az egyenlőtlenségi mutatókat.

A novemberben esedékes cannes-i csúcsig igen ambíciózus prioritás-listát jelölt ki Franciaország: a nyersanyagárak volatilitása elleni küzdelem, a pénzügyi szabályozás megerősítése, a foglalkoztatás támogatása, a korrupció elleni harc, a legsebezhetőbb országok fejlesztése és nem utolsó sorban a nemzetközi monetáris rendszer megreformálása.

Azzal azonban mindenki egyetért, hogy ez utóbbi „nem megy egy nap, de még egy év alatt sem” – mondta Lagarde.

Bendsák Ágnes

Friss hírek