Senki sem menekülhet a magas élelmiszeráraktól

A szárazság miatti orosz mezőgazdasági termeléscsökkenés, a kanadai árvíz sújtotta terménypusztulás, illetve az USA-beli termeléscsökkenés mind-mind felelőssé tehető a világszerte tapasztalható élelmiszer-drágulásáért. Argentínában ezt még infláció is súlyosbítja, a lakosság minduntalan magasabb árakkal találkozik, és ez a hatás lassacskán eléri Chilét is.

Chilei szakértők szerint legalább még két-három hónap, mire a dél-amerikai ország lakosai is megérzik az élelmiszerárak növekedését. A Központi Banknak nagy dilemmát okoz a kamatkérdés, ugyanis úgy kell majd beavatkoznia, hogy közben ne gerjesszen inflációt, ne avatkozzon be drasztikusan a gazdasági folyamatokba, továbbá az árfolyamot is stabilan tartsa.

A chilei kereskedők szerint nem kell attól félni, hogy elszaladnak az alapvető élelmiszer árak. Ema Budinich, az Országos Mezőgazdasági Társaság vezetője szerint ha lesz is bármiféle hatása a világban zajló folyamatoknak a chilei termékekre, ez mindenképpen enyhe lesz.

Valószínű, hogy az áremelkedésnek semmilyen hatása sem lesz ránk nézve, több okból is. A mezőgazdasági termékeket tekintve, belső fogyasztásra még 6-8 hónapig elegendő a felhalmozott mennyiség.

Többek között ez az oka annak, hogy Budinich nem helyesli a Központi Bank által tervezett beavatkozásokat, szerinte ugyanis a helyzet nem olyan súlyos, mint amilyennek látszik, azonban nem szabad úgy tenni, mintha egyáltalán nem lenne probléma. Az elnöknő szerint egy esetleges beavatkozás csak rontana hosszútávon a helyzeten. „Én nem hívnám segítségül a monetáris politikát az ilyenfajta infláció kezeléséhez.”

A JP Morgan bank előrejelzése szerint decemberig a chilei infláció eléri majd az 5.5%-t.

Sándor Nóra

Friss hírek