Magyar kormányfő Romániában? – nem jelentene gondot

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke pénteken egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a Szövetség számára „nem jelentene gondot”, hogy saját soraiból jelöljön miniszterelnököt, igaz, az RMDSZ jelenleg nem kéri a kormányfő cseréjét.

Borbély újságírói kérdésre válaszolva mondta el, ha Traian Băsescu államelnök felkérné őket, nem jelentene gondot, hogy miniszterelnököt nevesítsenek.

„Semmilyen gondot nem jelentene. Tavaly, amikor minisztercserék voltak, vagy hat minisztert kicseréltek, de nem merült fel az RMDSZ-es tárcavezetők leváltása. Gondolom azért, mert végezték a dolgukat, és nem volt gond tevékenységükkel. Semmi gond, ha erről tárgyalunk a koalícióban, vannak olyan képességű embereink, akik megfelelnének kormányfőnek” – mondta Borbély, aki azonban elutasította, hogy nevet mondjon, és nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy magát el tudná-e képzelni miniszterelnöknek.

Borbély elmondta, a jelenlegi kabinet „áldozati kormány”, mivel tavaly a polgárok számára igen fájdalmas döntések meghozatalára kényszerült.

Kiemelte, a Szövetség jelenleg nem kéri a kormányfő cseréjét, ez a demokrata-liberálisok (PD-L) gondja. Ha a demokrata liberálisok úgy döntenek, hogy leváltják a miniszterelnököt, akkor tárgyalnak majd a kérdésről a koalícióban is – hangsúlyozta.

„Volt, amiben különbözött az álláspontunk, de végül elfogadtuk, hogy vigyük végig az IMF-szerződést. Ez egy áldozati kormány, mert kényszerült meghozni ezeket az intézkedéseket. Most zárjuk le az IMF-szerződést, és készül egy sokkal tágabb és rugalmasabb új szerződés, ami azt jelzi, bíznak benne, hogy végre lesz egy kis gazdasági növekedés, úgy, mint a tavalyi utolsó negyedévben” – mondta Borbély László.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek