Híd: Szlovákiában lesz fél millió magyar

Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője szerint 2001-hez hasonlóan újra több mint 500 ezer szlovákiai állampolgár fogja magát magyarnak vallani a májusban esedékes népszámláláson.

„Kulturális rendezényeket szervezünk, hirdetéseket teszünk közzé az újságokban, de ami a legfontosabb, kimegyünk az emberek közé, és beszélgetni fogunk velük” – mondta a SITA hírügynökségnek Vörös Péter, a Híd parlamenti képviselője. A dél-szlovákiai kampányt a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala menedzseli, amely a szlovákiai magyar szervezetek és jeles személyiségek egyeztető fóruma. Az ő javaslata volt, hogy a déli területeken közös kampányt szervezzenek.

„Természetes volt számunkra, hogy csatlakozzunk ehhez a kezdeményezéshez. Ez közös ügy, ami nem függ össze a politikai nézettel. Számunkra viszont az is fontos, hogy ne csak a magyarok jelentkezzenek saját nemzetiségükhöz, hanem a más nemzetiségek tagjai is. Ezért szervezünk külön kampányt a ruszinok és a romák között. Az érdekünk az, hogy mindenki félelmek nélkül bevallja hovatartozását” – hangsúlyozta Vörös.

Vörös Péter szerint a tíz évvel ezelőtti eredményhez hasonlóan most is több mintt 500 ezren fogják magyarnak vallani magukat, annak ellenére, hogy olyan hangokl is vannak, hogy nem fognak ennyien a magyar nemzetiséghez jelentkezni. „Lehetnek kétségeink, de hogy mennyien vagyunk valójában, azt úgyis csak a népszámlálás eredményeiből tudjuk meg. Hiszek abban, hogy többen leszünk 500 ezernél” – mondta.

Szerinte szlovákiai magyarnak lenni érték. „Ez egy multikulturális állam, ha akarjuk, ha nem. Több kultúrát ismerünk, több nyelven beszélünk, ami az ember számára többletet jelent. S azt hiszem, ezzel a nézetemmel nem vagyok egyedül. Sokan fognak így gondolkodni a kérdéssel kapcsolatban, és bátran magyarnak fogják vallani magukat” – hansúlyozta.

Azt is elmondta, hogy az itt élő magyarok szellemileg gazdagabbá teszik az országot, itt akarják elérni céljaikat, és azt szeretnék, ha gyermekeik is ebben az országban érvényesülnének, miközben megtartják identitásukat.

Paraméter / SITA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »