Fico nem él alelnöki jogaival

Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke csak részlegesen él parlamenti alelnöki jogkörével. Funkciójában töltött hét hónapja alatt egyetlen órát vezette a parlamenti ülést, az utóbbi időben pedig más nem is ül a parlamenti alelnök helyén a törvényhozásban. Az üléseket Richard Sulík (SaS) házelnök, valamint alelnökei, Milan Hort (SDKÚ), Bugár Béla (Híd) és Pavol Hrušovský (KDH) felváltva vezetik. Az előző kormányidőszakban az akkori ellenzéki alelnök, Milan Hort rendszerint óránként cserélt koalíciós kollégáival. 

A jelenlegi állapot oka Beáta Skyvová, a parlamenti hivatal kommunikációs osztályának vezetője szerint az, hogy Sulík igyekszik minél többet elnökölni, s ha más munkakötelessége adódik az ülésen, akkor adja át az alelnököknek a stafétát. 

Fico eddig csak 2010 október 14-én, 18 és 19 óra között elnökölt a parlamenti ülésen. Sulík akkor azt mondta, hogy a Smer elnökének semmi problémája nem volt azzal, hogy addig egyáltalán nem vezette a parlament ülését. „Tudatta velünk, hogy kész alkalmazkodni, amit értékelel“ – mondta a házelnök. 

Fico nem válaszolt a TASR hírügynökség érdeklődésére, miért nem vezet üléseket. A Smer sajtóosztályának vezetője, Erik Tomáš csak annyit mondott: „a parlamentet a parlament elnöke vezeti“. Fico korábban nem örült túlzottan annak az egy órának, amit kapott a parlament élén. „Természetesen a legrosszabb órákat kaptam, de nagyon szívesen fogok odaülni, és vezetni az ülést“ – jelentette ki akkor. 

A Smer elnöke egyébként Richard Sulík személye miatt nem ül a parlament alelnökének kijelölt helyen a parlamentben. „Csodálkozom a többi alelnökön, hogy odaülnek Sulík mellék. Én többé nem ülök oda. Egy olyan embert, akinek egy csipetnyi jelleme sincs, aki drogtesztekre jár és bohócot csinál magából, nem fogok kommentálni“ – monta Fico nemrégiben. 

A nyilatkozat előtt szópárbaj alakult ki a két politikus között. Fico előbb rámutatott, hogy Sulík a pozsonyi OLO hulladékkezelő elnökeként félmillió koronás lelépőt kapott, mikor távozott posztjáról. Sulík erre válaszként kijelentette: Robert Fico sosem csinált semmit, ezért nem érti, hogy valaki jutalmat kap munkájáért. 

Robert Ficót 2010 július 9-én választották meg parlamenti alelnöknek. A titkos szavazáson a 144 jelenlévő képviselő közül 100-an szavaztak rá. A törvényhozó testület alelnökeként saját irodát kapott, szolgálati limuzinra és sofőrre jogosult, és havi 330 euró bónuszt kap képviselői fizetése mellé. Emellett mindig szót kaphat a parlamentben, ha kéri. 

Bumm.sk / TASR

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »