Pozitívan tekintenek az EU-ra a kínaiak

Egy a héten publikált, hat kínai nagyvárosban végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a kelet-ázsiai állam lakosai kedvezően vélekednek országuk és az Európai Unió kapcsolatáról. A felmérés keretein belül több mint háromezer kínait kérdeztek meg, akiknek 74,1%-a pozitívan nyilatkozott az EU-ról, míg 88%-uk tartotta kívánatosnak a Peking és Brüsszel közti együttműködés további mélyítését. A – Pekingben, Sanhajban, Kantonban (Guangzhou), Hszianban (Xian), Csengtuban (Chengdu) és Nanningban végzett – vizsgálatból az is kiderült, hogy a kínai emberek szemében az EU megítélése a legkedvezőbb, az Unió „tetszési indexe” felülmúlja Oroszországét (73,6%) és az Egyesült Államokét (59,9%) is.

A kutatás eredményeit a héten a Chatham House londoni kutatóintézet Kína-konferenciáján prezentálták. Az eseményen felszólaló társadalomtudósok az adatok kapcsán kiemelték: a pozitív közvélekedés nagyban növeli a politikai együttműködésre való hajlamot, így egy adott ország vagy szervezet belföldi megítélése jelentős szerepet játszhat a külpolitika alakításában. Mindezek fényében a konferencia résztvevői pozitívan nyilatkoztak az Unió és Peking közti kölcsönös bizalom és együttműködés mélyülésének esélyeiről.

A felmérés az Unió kínai megítélésének feltérképezésére életre hívott, az EU kutatási és technológiafejlesztési hetedik keretprogramja által támogatott projekt („Chinese Views of the EU”) keretein belül készült el, melyben három európai és két kínai egyetem, valamint a világ egyik legelismertebb nemzetközi kapcsolatok think-tank-jének számító londoni Chatham House vesz részt. A projekt célja, hogy a kelet-ázsiai ország megismerésén keresztül alapul szolgáljon az EU Kína-politikájának fejlesztéséhez.

Mészáros Tamás

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »