Változik a szlovák sajtótörvény is

Szlovákia is készül sajtótörvényének módosítására. Pénteken erről tájékoztatta az International Press Institut (IPI) Végrehajtó Tanácsának küldöttségét Pozsonyban Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter.

Krajcer szerint a módosításban – amelyet a kormány elé kíván terjeszteni -, korlátozni fogják a közéleti szereplők válaszadási jogát azokban az esetekben, ha közszereplői tevékenységükkel kapcsolatos véleményekkel akarnak polemizálni. A Sita hírügynökség szerint Krajcer azt is elmondta, megmarad a válaszadás joga és a válasz leközlésének kötelessége, ha hamis, nem teljes vagy eltorzított a tényállítás. S ez sérti az érintett becsületét, méltóságát vagy magánéletét, jogi személy esetén pedig annak jó hírét, ha a közölt írás alapján a jogi személy beazonosítható.

A találkozón az IPI részéről Carl-Eugen Eberle, az igazgatótanács elnöke, Simon Li, Pavol Múdry, Galina Szidorova alelnökök, Alison Bethel McKenzie igazgató és az IPI szlovákiai szervezetének további tagjai vettek részt.

Arról nincsenek információk, hogy a törvénymódosítás előkészítése során Daniel Krajcer miniszter a hazai szakmai, jogászi és sajtószervezetekkel egyeztetett volna, illetve hogy készül-e annak társadalmi vitára bocsátására.

Mint ismeretes, a Fico-kormány által módosított sajtótörvény nagy politikai és szakmai vihart kavart, itthon és külföldön egyaránt szájkosártörvénynek bélyegezték, az EBESZ médiabiztosa (Haraszti Miklós) is elítélte, az akkori parlamenti ellenzék pedig nem szavazta meg. S mivel a Smer-SNS- ĽS-HZDS parlamenti többsége mégis jóváhagyta, az SDKÚ-DS és a KDH még a Lisszaboni Szerződés ratifikálását sem támogatta miatta. Ehhez képest tavaly nyári kormányra kerülésük óta nem sokat tettek a törvény megváltoztatása érdekében.

Az MKP a sajtótörvény hatályba lépése után alkotmánybírósági beadványt dolgozott ki, a taláros testületnek azonban ezt benyújtani nem tudta, mert sem az SDKÚ-DS, sem a KDH képviselői nem voltak hajlandók aláírni a beadványt azért, mert a Magyar Koalíció Pártja a Lisszaboni Szerződés ratifikálását megszavazta.  Az alkotmánybírósági beadványhoz legalább 30 képviselő aláírására van szükség (a 150 fő egy ötöde).

Felvidék Ma

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »