Megszorítások a védelempolitikában

Barack Obama 676 milliárd dollárt szánna a katonai és védelempolitikára a 2012-es költségvetésben, ez azonban 9 milliárdos csökkkentést jelent a Pentagon számára. Ráadásul a Kongresszus republikánus képviselői további szigorításokat vezetnének be a védelempolitikát tekintve.

Obama védelempolitikai tervei

Barack Obama 2012-es költségvetési tervében 676 milliárd dollárt szánna a katonai és védelmi programok finanszírozására, amelyből 117 milliárd az afganisztáni és iraki feladatok, 2,3 milliárd az internetvédelmi programok finanszírozását jelenti, valamint 553,6 milliárd dollárt kapna a Pentagon – számol be a The Washington Times. Ezen kívül 10,1 milliárd dollárt különítenének el a ballisztikus rakéta programok finanszírozására, valamint 203,8 milliárd dollárt a fegyverek beszerzésére és kutatásra. Ha a Kongresszus elfogadja az adminisztráció terveit, akkor 2012-ben lesz a legmagasabb a védelempolitikai költségvetés.

Megszorítások a védelempolitikában

Robert M. Gates, védelmi miniszter azonban nem elégedett az Obama-adminisztráció terveivel, szerinte ugyanis hátráltatni fogja a Pentagon munkáját az, hogy 9 milliárddal kívánják csökkenteni a szervezet költségvetését. Mivel a Kongresszus 2011-ben nem tudott megegyezni a védelempolitika költségvetéséről, tavaly ősz óta egy csökkentett összegű költségvetést biztosítanak a Pentagon számára. Ha ez a rendszer nem változik meg, akkor a védelempolitikai kiadások el fogják érni az 526 milliárd dollárt, ami még nem tartalmazza az Afganisztánban és Irakban felmerülő költségeket. Ráadásul a Kongresszus maximum 540 milliárd dollárt biztosítana a védelempolitika számára – számol be a The New York Times.

Kongresszusi képviselők egy olyan jogszabáyt kívánnak bevezetni, amely ugyan 16 milliárddal csökkentené a katonai és védelempolitikai költségvetést, de lehetővé tenné a Pentagon számára a különböző programok finanszírozását. Gates szerint ha ez a terv meg is valósul, akkor például az F-35-ösök finanszírozását 450 millióval támogatnák, azonban a gépek fejlesztésének befejezésére 2-3 milliárd dollárra van szükség, amit a hadsereg egyedül, támogatások nélkül nem képes megvalósítani.

A Pentagon 670,6 milliárd dollárt kérne a védelempolitika számára a 2012-es költségvetésből, amelyből 117,8 milliárdot az afganisztáni és iraki feladatokra, 553 milliárdot pedig az alapvető kiadásokra költene. A kongresszusiTea Party képviselők azonban inkább csökkentenék a védelempolitika költségvetését, nem pedig növelnék azt. Az iraki kivonulás következtében a megszorítások várhatóan a háborús kiadásokat fogják a leginkább érinteni.

Fülep Ágnes

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »