Wass Albertet olvas a világ magyarsága

Heti Kulturális Körképünkben bemutatjuk az idei Jókai-díj nyertesét, beszámolunk egy magyar-szerb-román képzőművészeti kiállításról és hírt adunk a legújabb Kárpát-medencei könyvkínálatról is, de ternészetesen a színházi bemutatók sem maradhatnak el.

Kitüntetett figyelem

Idén ötödik alkalommal került sor a Jókai-díj kiosztására a felvidéki Komáromban. A „Széchenyi, a nemzet lámpása” témakörben beérkező 11 pályamű közül a lendvai illetőségű Dr. Zágorec-Csuka Judit vihette haza az elismerést. Gratulálunk neki!

Javarészt fiatalokból álló csoportok — a Civilek Háromszékért Szövetség, illetve ennek több tagszervezete, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Romániai Magyar Cserkészszövetség önkéntesei — azt az elhatározást tették, hogy önként rendbe teszik a nagy múltú, ám jelenleg igencsak elhanyagolt állapotú háromszéki síremlékeket. A fiatalok az Erdély.ma tudósítása szerint halottak napja előtt már több ízben is kitakarították a világháborús hősök temetőjét, idén azonban kiterjesztenék tevékenységüket: virágot is ültetnének a hantokra, kitataroznák a régi sírköveket, és néhány jeles ember sírját megváltanák a katolikus és református temetőkből. A költségek egy részét már pályázati úton elő is teremtették, a továbbiakat pedig önkéntes munkával és saját gyűjtéssel teremtik majd elő.

Könyvújdonságok

Ezen a héten külön örömünkre szolgál, hogy majd’ minden határon túli magyar területről egy-egy újonnan megjelent könyvről számolhatunk be. Erdélyből az „Aranykorszak? A Ceausescu-rendszer magyarságpolitikája” c. dokumentumkötetet ajánljuk olvasóink figyelmébe, melyet Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történész gyűjtött egybe. A könyv a diktátor taktikázásait és a szocialista nemzetállam ideológiájának keletkezését mutatja be.

Magyar-ukrán viszonylatban is egy történelmi tárgyú könyvről számolhatunk be: Kárpátalja elmúlt száz évének történelmi, politikai és kulturális szintézisét adja a magyarul és ukránul is megjelent új tanulmánykötet, amely az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem Politikai Regionalizmus Kutatóintézete együttműködéséből született. A szerzők célja az volt, hogy összefoglalójukkal meghaladják a korábbi, kizárólagos nemzeti látószögeket. A könyv méltatását az Erdély.ma oldalán olvashatják.

Délvidéken az anyanyelv ünnepén, február 21-én mutatják be a dr. Hódi Sándor és dr. Hódi Éva gondozásában megjelenő Ki Kicsoda 2010 lexikont, amely több mint ezer szócikkben mutatja be a délvidéki magyarság közéleti személyiségeit. A hétfői esemény védnöke a Magyar Nemzeti Tanács lesz, és több művész is közreműködik majd a bemutatón. A felsorolt könyvújdonságok mellett nem feledkezhetünk el egy hazairól sem: Csurka István az „irodalmár” szerepkörében egy drámával rukkolt elő. mely a trianoni döntést dolgozza fel. A szerzővel az MTI beszélgetett a műről – az interjút itt olvashatja el.

Ugyan nem könyvújdonság, de nem hagyhatjuk szó nélkül Wass Albert felolvasó mozgalmat. 2011. február 18-án, pénteken és másnap immár negyedszer fogtak össze a magyar szépirodalom tisztelői, hogy Wass Albert és a többi nagy szellemóriásunk műveiből maratoni felolvasást tartsanak szerte a világban. A kezdeményezéshez eddig 35 település csatlakozott, nem csak Magyarországról és a Kárpát-medencéből, de a tengeren túlról is. Részletek a www.wassalbertfelolvasas.hu honlapon olvashatóak.

Színház

Ezen a héten sem maradhat el színházi körképünk, hiszen szerencsére továbbra is bővelkedünk jobbnál jobb előadásokban a Kárpát-medencében. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a héten tartotta Az eastwicki boszorkányok bemutatóját, az Újvidéki Színház pedig Zentán vendégszerepelt Crnkovity Gabriella és Gombos Dániel Temetés című vizsgaelőadásával. Komáromban Az ördög nem alszik c. zenés bohózat bemutatója zajlott a héten, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig egy klasszikussal, Dürrenmatt A fizikusok c. darabjával várja a nagyérdeműt.

Kiállítás

Magyar, szerb és román kortárs művészek alkotásait tekinthetjük meg a szegedi REÖK palotában, Generációs különbségek címmel. Szerbiát Marko Risović és Nemanja Delja fotósok, Romániát Eugen Vasilie Volentin Jan, hazánkat pedig Kádár Levente és Károly György, a Phasebook.hu művészeti projekt tagjai képviselik. A komáromi Kortárs Magyar Galériában Fekete Gabriella szobrászművész egyedi festett gipszszobraiban merülhetnek el. A szobrászművész visszatérő témái az élet nagy kérdései és a mulandóság.

Ajánló

Február 27-én emlékeznek meg a felvidéki magyar lakosság második világháború utáni kitelepítéseire és deportálására. A komáromi református templomban tartandó ünnepségen Eperjes Károly színművész, Semjén Zsolt és Brényi József (MKP elnök) is részt vesz.

Kitekintő összeállítás - Kovács Eszter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »