Védekezik a német védelmi miniszter

Újabb turbulenciák Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) védelmi miniszter körül: a német jobboldal erős emberét azzal vádolják, hogy doktori disszertációjában több helyen is használta más szerzők szövegeit anélkül, hogy feltüntette volna ezek forrásait. Zu Guttenberg az ügy következményeként egyelőre nem használja doktori titulusát, visszalépésre – ahogy ezt az ellenzék soraiból többen követelik tőle – nem gondol.  A Bayreuthi Egyetem két héten belül követelte a miniszter állásfoglalását a vádakkal kapcsolatban.

Kellemetlen helyzetbe került Karl-Theodor zu Guttenberg: a hét elején robbant ki a botrány, hogy a védelmi miniszter doktori dolgozatában más szerzők munkájával segítette ki magát – anélkül, hogy jelezte volna, hogy nem saját gondolatairól van szó. Zu Guttenberg a sajtó válogatott képviselői előtt foglalt állást a vádakkal kapcsolatban: „Az általam megírt disszertáció nem plágium, ezt a vádat nyomatékosan elutasítom. Körülbelül hét év fáradságos munkája rejlik benne, fiatal apaként hivatásom és képviselői munkám mellett készítettem és kétségtelenül tartalmaz hibákat. És minden egyes hibáért én magam vagyok a legboldogtalanabb.” A németek kedvenc minisztere közölte, hogy „tudatosan sohasem állt szándékában megtéveszteni senkit vagy nem egyértelműsíteni a szerzőt.”

A miniszter disszertációját most a bayreuthi egyetem fogja megvizsgálni, zu Guttenberg ezért úgy döntött, hogy a témával kapcsolatban minden további kommunikációt az intézménnyel fog folytatni, annak érdekében, hogy védelmi miniszteri munkáját teljes erőbedobással végezhesse. Amire szükség is lesz, hiszen a korábbi Bundeswehr körüli botrányok mellett épp a napokban esett el két, és sérült meg nyolc német katona Afganisztánban – a honvédség főnöke sajtótájékoztatóját pont ezen esemény szomorú tényével zárja, utalva arra, hogy most nincs itt az ideje a „plágiumvádakkal” foglalkozni. Zu Guttenberg ráadásul épp a szövetségi hadsereg nagyszabású reformján dolgozik, miközben országszerte beindult a választási kampány, amelyben a miniszternek, mint a párt népszerű politikusának is fontos szerepe van. A német sajtó egyes szereplőinek értelmezése szerint a miniszternek több alázatot kellene mutatnia, és kevésbé szabadna támadásba lendülnie éppen akkor, amikor védekezésre lenne szükség.

Reakciók

Zu Guttenberg rövid sajtótájékoztója mellett az ügy – eddig – egyetlen következményeként a vádak tisztázásáig nem használja doktori titulusát: saját internetes és a hivatalos kormányzati oldalakon már nem jelenik meg a „Dr.” neve előtt.

Angela Merkel kiáll minisztere mellett: miután a kancellár és minisztere csütörtökön este rövid megbeszélést tartott, Merkel azt mondta, hogy a miniszter „teljes bizalmát” élvezi. A német honvédelem főnökét több párttársa támogatta a nyilvánosság előtt, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerint például „mindenkinél előfordulhat néha egy – egy hiba”.

A média köreiben nem túl jó visszhangot keltett sajtótájékoztató után már a miniszter saját soraiból is megszólaltak – egyelőre még halk – kritikus hangok, írja a Spiegel.  A kisebbik Uniós párt, a CSU szinte egy emberként sorakozik fel a népszerű miniszter mögött, a párt vezető politikusai „kampányról” és „politikailag motivált támadásról” beszélnek. A CSU heves reakcióját a „sztárpolitikus” elvesztésétől való félelem indokolja, a Spiegel szerint ugyanis a párt saját jövőjét zu Guttenberggel képzeli el.

Az ellenzék természetesen kapott alkalmon és ismét megjelentek a miniszter visszalépését követelő vélemények, főkét arra hivatkozva, hogy amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, zu Guttenberg elveszíti szavahihetőségét.

Közben megalakult a zu Guttenberget védők facebookos oldala is: „A Dr. Karl-Theodor zu Guttenberg üldözése ellen” nevű csoportot péntek estig közel 16 000 „rajongó” lájkolta.

A dolgozat   

Csakhogy úgy tűnik, nem „egy–egy hibáról” van szó: miután az első „copy-paste” hírek napvilágot láttak, beindult az internetes gépezet is, a német média és közvélemény is egyre intenzívebben foglalkozik zu Guttenberg dolgozatával. A Guttenplag internetes oldalon már több mint nyolcvan olyan passzus található a disszertációból, amit a miniszter nem maga írt – tájékoztatott a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A baj nem is ezzel van: zu Guttenberg állítólag a legtöbb ilyen átvett szövegrésznél nem utal a forrásra, illetve ha megteszi, akkor is hiányosan vagy félreérhető módon. Problémásnak tűnnek a szószerinti idézetek hivatkozásai, ezek enyhén módosított változatai és a – például angolról – fordított szövegrészek is. A miniszter ezt „hanyagságnak” nevezi, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem lesz tartható ezen érvélése. A német sajtó és a Guttenplag oldalon nyilvánosságra hozott példák legalábbis ezt kívánják bizonyítani.

Balog Anna

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »