Mostanában nem lesz új olajvezeték

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bizonytalan időre befagyasztotta a Keystone XL nevű olajvezeték megépítésének tervét, amely kanadai nyersolajat szállított volna Amerikába, adta hírül a Postmedia News.

A környezetvédelmi egyesületek szövetsége, amely végül kieszközölte a döntést az elnöktől, arra hivatkozott, hogy a Keystone XL, amely gyakorlatilag átszelte volna az országot észak-déli irányban, fokozott környezetvédelmi veszélyeket rejt. A kanadai nyersolaj valóban olyan sűrű, hogy csak hevített állapotában  szállítható halmazállapotú. Az aktivisták szerint a folyékony bitumen„ kiemelten korróziv, savas, és potenciálisan instabil vegyület”, amelynek nem megfelelően történő szállítása súlyos olajkatasztrófához vezethet.  Ezért arra kérték Obama elnököt, hogy addig ne kezdjenek bele a csővezeték építésébe, amíg nem találnak olyan biztonsági megoldásokat, amelyet a forró olaj elvezetése  megkíván.

A nagyszabású Keystone XL megépítése azonban nem csak gazdasági, hanem sokaknak politikai érdek is, hiszen a felmérések szerint a kanadai olaj felválthatná a közel-keletit, megerősítve ezzel az észak-amerikai együttműködést és csökkentve az Államok függését az Öböl-országok olajáraitól.

Kummer Lívia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »