Netanjahu-Naszrallah kakaskodás: a bunkeredben maradsz

Mohammed Youssef Mansour, ismertebb nevén Sami Chehab tiszteletére gyűlést szerveztek Bejrútban, megünnepelve sikeres szökését egyiptomi börtönéből. Chehabot huszonötödmagával tartóztatták le a Hezbollahnak való kémkedés, és egyiptomi célpontok elleni támadások tervezésének vádjával. Kihasználva az egyiptomi zűrzavart, akárcsak a Hamasz néhány prominens tagja, az önkényes távozást választotta, s visszatért Libanonba. Az ünnepségre a Hezbollah főtitkára, Haszán Naszrallah személyesen ugyan nem, de egy videóüzenet erejéig megjelent, kelőképpen figyelemfelkeltő üzenettel: Galilea, egy észak-izraeli régió elfoglalását tűzte ki célul.

Benjamin Netanjahu – szerdán este e legnagyobb amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciáján – azonnal üzenetet küldött a Hezbollah főtitkárának: „Van egy hírem számodra, nem tudod (elfoglani Galileát)! (…) „Aki bunkerekben bujkál, ott is marad” − utalva arra, hogy Naszrallah nem mutatkozik személyesen, tartózkodási helye ismeretlen.

A kakaskodás még kedden kezdődött Ehud Barak védelmi miniszter és az új vezérkari főnök, Benny Gantz észak-izraeli túrájával. Barak megemlítette, hogy a jövőben ismét előfordulhat, hogy az izraeli hadsereg megjelenjen Libanonban. Erre reagált Naszrallah azzal: hogy felhívta az „iszlám ellenállási harcosok” figyelmét, álljanak készen a napra, mikor háborút erőltetnek Libanonra. A főtitkár figyelmeztetést is küldött az izraeli vezetőknek: „Cionista tisztek és tábornokok.. Vigyázzatok a fejetekre!” – idézi a Haaretz című napilap.

Netanjahu azonban magabiztosan visszavágott: „Van egy erős hadseregünk és egységes nemzetünk. Minden szomszédunkkal békére kívánunk törekedni, de a hadsereg felkészült és kész megvédeni Izraelt bármilyen ellenségtől”  − idézte a a kormányfőt a The Jerusalem Post.

A hét elején a Hezbollah már küldött fenygetéseket Izraelnek Imad Mughniyeh, a Hezbollah magas rangú katonai vezetőjének halálának évfordulója alkalmából. Néhány izraeli nagykövetség átmeneti bezárását a fenyegetések miatt fontolóra vettek. Mughniyeh 2008-ban vesztette életét egy gépkocsiba rejtett bombatámadásban Damaszkuszban. A Hezbollah Izraelt vádolja a merénylettel, bár Jeruzsálem tagadja azt.

Németh Vera

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »