Készültségben az Izraeli Haditengerészet

Szerda éjszakára két iráni hadihajó Szuezi-csatornán való áthaladását jósolta az izraeli külügyminiszter, aki az esetet provokációnak minősítette.

A két és fél héttel ezelőtt Iránból kihajózott, valószínűleg Szíriába tartó hadihajók csatornán való átkelésének megakadályozására Jeruzsálem az elmúlt napokban az Egyesült Államoktól és más országoktól segítséget kért, egyelőre hiába. Avigdor Lieberman külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség nem mutat készséget arra, hogy foglalkozzon az iráni provokációkkal. Ugyanakkor „Izrael nem hagyhatja örökké figyelmen kívül az iráni provokációkat.(…) Ez a provokáció mutatja az irániak napról napra növekedő túlzott önbizalmát” − idézi Avigdor Liebermant a The Jerusalem Post.

„Furcsa, hogy mit csinál az Iráni Haditengerészet a Szuezi-csatornán, hiszen nincs semmi keresnivalója a Földközi-tengeren.” – nyilatkozta egy védelmi minisztériumi tisztviselő szintén a The Jerusalem Postnak.

Izrael azzal vádolja Iránt (és Szíriát), hogy fegyverrel látja el a libanoni Hezbollah szervezetet. 2009-ben az Egyesült Államok katonái már elfogtak egy teherhajót, mely lőfegyverekkel teli konténereket próbált csempészni. Az Izraeli Haditengerészet – a jelenlegi tervek alapján – csak követni fogja az iráni hajókat.

A két iráni hadihajó a szaúd-arábiai Dzseddah kikötőjében töltötte az elmúlt napokat, amíg tegnap − izraeli források szerint – megkapták az engedélyt az áthaladásra a csatorna működését felügyelő egyiptomi hatóságoktól. Ezt az utóbbi cáfolta. Hadihajóknak az áthaladást megelőzően negyvennyolc órával engedélyért kell folyamodniuk, amit az egyiptomi állítások szerint eddig még nem tettek meg.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »