Medvegyev útja is Rómába vezetett

Az orosz államfő február 16-17-én az olasz fővárosban tett hivatalos látogatást. Ez némiképp baráti kéznyújtás is volt a mostanság politikai pozíciójában megingott Silvio Berlusconinak. A találkozóból pedig nem csak a kultúrára szomjazók nyernek, hanem a Gazprom is, ugyanakkor a Déli Áramlat ügyében annyira szükséges előrelépést most sem sikerült megtenni.

Medvegyev elnökkel együtt nyitotta meg Berlusconi a kölcsönös kultúrális évadot, melynek értelmében 2011 Oroszországban az olasz kultúra, míg Olaszországban az orosz kultúra éve lesz. A rómaiak megcsodálhatják majd a Kreml és Tretyekov képtár gyüjteményének egy részét, a moszkvaiak pedig neves olasz festők alkotásait vehetik szemügyre testközelből. Ez a „kuturális barátság” kiterjed filmvetítésekre, színházi előadásokra és könyvvásárokra is, de több sportesemény is tervbe van véve.

Az orosz elnök találkozott Giorgio Napolitano köztársasági elnökkel is, akivel megvitatták az orosz-olasz kapcsolatok helyzetét, és a párizsi G20-ra való felkészülést. Szó esett Oroszország- EU és NATO-együttműködéséről is. Az orosz fél a két legnagyobb olasz energetikai céget, az Enelt és az Enit be akarja vonni az (eddig olasz résztvevők nélkül) épülő szkolkovói Innovációs Központ munkájába, amely az oroszoknak érezhetően „szívügye” az utóbbi időben.

Medvegyev persze nem csak gondolatcserére ment Rómába. A régi és igencsak gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatok értéke a két ország között 2009-ben 33 milliárd dollárra rúgott, amelyben Oroszország fő exportját az energiahordozók tették ki. Medvegyev látogatásán bejelentette, hogy az energetika terén szeretné az együttműködést bővíteni. A kimondott álmok pedig úgy látszik, elég gyorsan teljesülnek: a  Gazpromnyefty (a Gazprom leányvállalata) ugyanis megszerezte az ENI 33 százalékos részesedésének felét abban a konzorciumban, amely a líbiai Elephant-olajmező kiaknázására jött létre. Ez üzlet 178 millió amerikai dollárt ér, jelentette be szerdán a kedvező fejleményeket Alekszej Miller, a Gazprom feje. Az üzlet kölcsönösségen alapszik, tette hozzá Miller, hiszen az Eni oroszországi gázkitermelésben vehet részt, míg az orosz fél a már említett Elephantban. Megállapodást írtak alá az Afganisztánba irányuló olasz katonai szállításokról is.

Az igencsak kecsegtetően hangzó 500 millió dolláros üzlet az Alitalia légitársasággal már tavaly év végén elérhető közelségűnek tűnt, hiszen az olasz légifuvarozó 20 darab orosz „Szuhoj Superjet 100″-as utasszállítót venne, de kétségei merültek fel a szállítási feltételek kapcsán. A két fél hamarosan rendezheti majd a fennakadást, hiszen nemrégiben a repülőgép megkapta az európai légialkalmassági tanúsítványt. A megegyezés egyenlőre azonban még nem történt meg.

Dmitrij Medvegyev hivatalos látogatást tett a Vatikánban is, ahol XVI. Benedek pápával a keresztény és emberi értékek megőrzéséről, valamint a Közel-Kelet problémáiról beszélgettek. A két fél reményét fejezte ki a szociális és kulturális együttműködés kapcsán.

A „római vakáció” bizonyára nem volt sem haszontalan, sem eredménytelen, azonban a Déli Áramlattal kapcsolatban nem történt előrelépés, ami pedig igencsak időszerű lett volna, figyelembe véve az utóbbi hetek EU-s offenzíváját a Nabucco megépítésének érdekében.

Kiss Annamária

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »