Európai Parlament: terítéken Horvátország csatlakozása

Az Európai Parlament plenáris ülésén napirendre került Horvátország uniós tagságának kérdése. A képviselők döntő többsége egyetértett abban, hogy a délszláv állam lezárhatja csatlakozási tárgyalásait az év első felében, s 2013-ban, legkésőbb 2014-ben az Unió teljes jogú tagjává válhat.

Andrej Plenković horvát európai integrációs államtitkár annak adott hangot, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás Horvátország elsődleges külpolitikai törekvése, s hazája a továbbiakban is mindent el fog követni annak érdekében, hogy megfeleljen Brüsszel elvárásainak.

Tanja Fajon szlovén EP képviselő, aki nem mellesleg az EU-Horvátország Parlamenti Vegyesbizottságba delegált küldöttség alelnöke úgy vélte, hogy korai még dátumokról beszélni, de a horvátok a siker küszöbén állnak. Már csak hat tárgyalási fejezetet kell lezárni. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyitott kérdések többsége igen érzékenyen érinti a horvát közvélemény jelentős részét.

Svéd kollégája, Gunnar Hökmark elsősorban a délszláv országban tapasztalható korrupcióról beszélt, mely hosszú évek óta az egyik legkényesebb téma a Zágráb és Brüsszel közötti tárgyalásokon. A néppárti képviselő úgy nyilatkozott, Horvátország bebizonyította, hogy ma már a politkai és gazdasági élet csúcsán álló személyek sem kerülhetik el az igazságszolgáltatást.

Az Európai Parlament által kiadott sajtóközleményből ugyanakkor az is kitűnik, hogy Horvátország hiába kap évről évre pozitív megítélést a képviselőktől. A délszláv állam még mindig olyan súlyos problémákkal néz szembe, mint az előbb már említett korrupció, a függetlenségért vívott háború során elmenekült, elsősorban szerb lakosság visszatérése, a hajógyárak átstrukturálása, az igazságszolgáltatás reformja vagy éppen a Hágai Törvényszékkel (ICTY) való együttműködés kiteljesítése.

Az EP képviselői szerint ezek súlyos akadályok lehetnek, most mégis eltörpülnek amellett, mely manapság leginkább veszélyezteti Horvátország uniós tagságát. A felmérések szerint ugyanis az utóbbi hónapokban alig csökkent azok aránya, akik szkeptikusan állnak a délszláv állam európai integrációja elé.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök bízik az emberek növekvő lelkesedésében, a parlamenti frakciók mégis arra kérték, hogy kormánya fokozza az országban a tagság támogatottságáért vívott sajtókampány intenzitását.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »