Vajdaság: a nemzeti indíttatású gyűlöletkeltés megengedhetetlen

Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke aggodalmának adott hangot a nemzeti és vallási gyűlölet mind gyakoribb megnyilvánulásai miatt. Emlékeztetett az egy héttel ezelőtti Obraz-graffitikre a nagybecskereki zsidó temetőben, a tegnapi újvidéki tiltakozó sétára, amely során kiskorúak gyűlölködő jelszavakat skandáltak .

Felelősséggel állítom, hogy senkinek sem szabad – s ez vonatkozik az állami intézményektől a polgárokig mindenkire – félvállról venni a problémát, különösen nem, ha azok gyűlöletből, nemzeti és vallási türelmetlenségből fakadnak – olvasható egyebek között a vajdasági parlamenti elnök kabinetje által ma kiadott közleményben. Tolerancia és harmonikus együttélés nélkül Vajdaság nem létezhet, hangoztatta a képviselőházi elnök, aki arra is emlékeztetett, hogy a tartományi képviselőház tett már lépéseket a szélsőséges szervezetek visszaszorítására, tevékenységük betiltására.

Mint kiemelte, végső ideje, hogy útját állják ezeknek a kedvezőtlen tendenciáknak. Külön aggodalomra ad okot a kiskorúakkal való visszaélés. Aki ily módon él vissza a gyerekekkel és a fiatalkorúakkal, azt börtönbe kell csukni. Ez esetben nem lehet kompromisszum. Felszólította az illetékes intézményeket, hogy mielőbb vizsgálják ki a nagybecskereki és az újvidéki incidenseket, áll a közleményben.

Vajdaság MA

Friss hírek