Bahrein: a síita ellenzék nem hajlandó a párbeszédre

A hétfő óta tartó, legkevesebb hat halásos áldozatot és több száz sebesültet eredményező zavargások miatt a hadsereg megszállta a főváros, Manama főbb pontjait. A biztonsági erők erőszakos fellépése miatti tiltakozásuk jeléül a legnagyobb síita ellenzéki erő, az al-Wefaq tizennyolc képviselője lemondott parlamenti mandátumáról.

Pénteken a király kérésére Salman koronaherceg nemzeti párbeszédre invitálta az ellenzéki erőket, amire azonban a síita ellenzék elutasítóan reagált. „Nem érezzük, hogy okunk lenne a párbeszédre, míg a hadsereg az utcákon van és az emberek nem tüntethetnek” – idézi Ibrahim Mattart, az al-Wefaq egyik tagját a Reuters hírügynökség. A tüntetők a biztonsági erők visszavonását, és egy ideiglenes kormány felállítását követelik új arcokkal; utalva arra, hogy jelenlegi miniszterelnök már 1971-óta tölti be a posztját. Továbbá egy alkotmányos monarchia megfontolására kérik uralkodójukat.

Péntek este az Egyesül Államok elnöke telefonon kérte Hamid királyt tüntetőkkel szembeni önmérséklet tanúsítására. Az Obama-adminisztráció kényelmetlen helyzetbe került a bahreini zavargásokkal. Régi szövetségesének stabilitása – a síita Irán elleni küzdelem bástyájaként – elengedhetetlen számára, miközben az emberi jogok Bahrein által elkövetett megsértése felett sem hunyhat szemet. Az olajmonarchiában található amerikai tengerészeti támaszpontot egyelőre nem érte támadás, személyzetének és családtagjaiknak evakuálását nem tervezik.

A tüntetők vasárnapra újabb tüntetéseket szerveznek.

Németh Vera

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »