Még mindig él a 30 százalékos célkitűzés

Connie Hedegaard klímapolitikáért felelős uniós biztos szóvivője megerősítette azt a hírt, amely szerint az Európai Unió egy része még mindig nem mondott le az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 2020-ra 30 százalékos mértékben való csökkentésének ambiciózus tervéről. „A terv még mindig az asztalon van” – hangzott el, és habár ennek megvalósítása vagy akár megközelítése is igen távolinak tűnik, nem hajlandóak végleg lemondani róla.

Ezzel párhuzamosan Günther Oettinger energiaügyi biztos egy február közepén elhangzott londoni beszédében már kevésbé tűnt az említett mérték elérésében támogatónak. Elmondása szerint „szükség van az iparra Európában, azaz Nagy-Britanniában is, ez pedig szén-dioxid kibocsátást jelent”, tehát ha kitartanának a 30 százalékos cél mellett, ez az iparosítás visszafogásának egy gyorsabban végbemenő folyamatát jelentené.

A két nézet közül értelemszerűen mind a környezetvédők, mind pedig a nagyobb lépések elkötelezett hívei Hedegaard oldalára álltak, sőt közben egyesek Oettingert az „ipari forradalom pártfogójaként” régimódi felfogásúnak nevezték, ezáltal komoly aggodalmukat is kifejezve a sikeresség tárgyában.

Piukovics Judit

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »