Költségvetés: beindult a számháború

Barack Obama a héten bemutatta 2012-es költségvetési tervét. A költségvetés hét százalékos költségvetési hiányt irányoz előre jövőre. A 2012-es büdzsé egyszersmind csupán a nyitó aktusa lenne egy tízéves, 1,1 trilliós nadrágszíj-meghúzásnak, amelynek a célja, hogy a költségvetési hiány fokozatosan csökkenve 2020-ra 3,1 százalékon álljon. A tervezet szerint 2020-ra az amerikai államadósság így is elérné a GDP 77 százalékát. 

Obama elsősorban a hazai fejlesztési programok befagyasztásával és a Pentagon kiadásainak a kurtításával kíván spórolni: a tervezet szerint leállna a Joint Strike Fighter harci gép alternatív motorjának és a haditengerészet egy kísérleti járművének a fejlesztése is. A tervezet adóemeléseket is javasol, és korlátozná a magas jövedelműek adójóváírását is – ez utóbbi garantáltan kiváltja majd a republikánusok ellenkezését.

Mivel a költségvetés csak akkor emelkedik törvényerőre, ha a Kongresszus is megszavazza azt, a republikánusok beleegyezésére is szükség lesz majd, ők pedig sokkal drasztikusabb megszorításokat terveznek javasolni. “Az elnök költségvetési tervezete túl sokat költ, túl sokat adóztat és túl sok hitelt vesz fel” – mondta John Boehner, a képviselőház repbulikánus elnöke. A költségvetési vita elemzők szerint várhatóan még hetekig el fog húzódni.

Hettyey András

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »