Csak éjfélig: szigorítanák a szórakozóhelyek nyitva tartását

Hétköznapokon 23 óráig, hétvégén éjfélig tarthatnának nyitva a kávézók, éttermek, szórakozóhelyek a város által kidolgozott legújabb tervezet szerint. Egyelőre csak munkaváltozatról van szó, amelyen még lehet változtatni, a munkaidő-változás mégis nagy felháborodást keltett az érintettek körében. Szabadkán mintegy háromszáz vendéglátóipari létesítmény működik.

A községi határozat munkatervezete szerint a vendéglátósok hétköznapokon 23 óráig, hétvégén éjfélig tarthatnának nyitva, a nyári időszakban pedig hétköznap éjfélig, hétvégén éjjel egy óráig üzemelhetnének. A Vállalkozók Általános Egyesületében működő vendéglátóipari szakosztálya tiltakozik a tervezet egyes részei ellen, ezért hétfőn gyűlést tartottak, hogy megvitassák, milyen módosítási indítványokat fognak benyújtani.

Ruža Nedić, az egyesület jogásza a Magyar Szónak elmondta: „a szakosztály tagjai a gyűlés végén döntést hoztak arról, hogy a tervezet mely pontjaival nem értenek egyet, és milyen megoldást ajánlanak helyettük. Javasolni fogják, hogy az ételt és italt felszolgáló vendéglátóipari létesítmények hétköznapokon reggel hattól éjfélig, pénteken, szombaton és állami ünnepeken pedig éjjel egyig lehessenek nyitva. Június 16-a és szeptember 1-je között, vagyis a nyári szezon alatt a pénteki és szombati munkaidő további egy órával tolódjon ki, vagyis éjjel kettőig lehessen szórakozni. A tervezet egyéb elemeivel – például azokkal a javaslatokkal, amelyek a palicsi idegenforgalmi területen működő vendéglátóipari egységek munkaidejére vonatkoznak, vagyis arra, hogy azok hétköznap reggel hattól éjfélig, hétvégén és állami ünnepeken pedig éjjel három óráig tarthassanak nyitva” – egyetértettek.

„Az éttermek, kávézók látogatóinak már kialakult az a szokásuk, hogy elég későn, legtöbbször tíz óra után indulnak szórakozni. Ha a szórakozóhelyek tizenegykor becsuknak, ezek a fiatalok az utcán találják magukat. Nem vagyunk biztosak benne, hogy nyernénk azzal, ha előbb zárnának be ezek a helyek, inkább csak rontanánk a helyzeten, hiszen jó néhány trafik egész éjjel nyitva tart, a fiatalok pedig az utcán tartózkodnának, és ugyanúgy hozzájuthatnának alkoholhoz. A szórakozóhelyeken a nagy büntetések miatt sok szabályt, előírást kell betartani, ezért itt sokkal jobban ellenőrzés alatt lehet tartani ezeket a dolgokat. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a szórakozóhelyek területén nem, vagy csak elvétve történik incidens, a legtöbb ilyen esetre az utcán kerül sor” – mutatott rá a jogász.

A munkaidő lerövidítésére vonatkozó tervezet nehéz helyzetbe hozná a vendéglátósokat, mondják a szakosztály tagjai, hiszen éppen akkor kellene bezárniuk, amikor a legtöbb vendég megérkezik. A forgalom az utóbbi időben valamelyest visszaesett, a költségek viszont növekedtek, és ha kiesik a bevétel legnagyobb része – márpedig nagyon sok helyen azt éppen az éjfélt követő néhány órában valósítják meg –, az újabb anyagi veszteséget jelentene, így jó néhányan végleg bezárhatnának. Ruža Nedić hozzátette: „mindent megtesznek annak érdekében, hogy együttműködjenek, és a lehető legjobban összehangolják a lehetőségeket és szükségleteket”.

Mivel ez csak egy munkatervezet, egyelőre semmiről sem született döntés, emelte ki Szekér Matild, a városi kommunális ügyek szakszolgálatának vezetője. A Körzeti Gazdasági Kamara magára vállalta, hogy összehívja az összes érintettet, hogy megvitassák a tervezetet és a javaslatokat. Amiben megegyeznek a részvevők, az kerül a Városi Tanács tagjai elé, akiknek a jóváhagyása után a városi képviselő-testület elé terjesztik az ügyet. Mi a szakszolgálatban csak egy lehetséges megoldást adtunk a nyitvatartási idővel kapcsolatban, mert a városi hatásköröket illetően meg kell hozni bizonyos határozatokat, így ezt is. Hogy végül milyen megállapodás születik, majd kiderül, és egyelőre azt sem lehet tudni, mikor kerül rá sor.

Magyar Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »