Megvan Holbrooke utódja?

Washingtoni források szerint Marc Grossman korábbi diplomata lehet az USA „Afpak” különleges megbízottja.

Richard Holbrooke tavaly decemberi halálát és több hónapos, a Fehér Ház és a Külügyminisztérium közötti, a leendő megbízott hatáskörét érintő vitát követően, vélhetően Marc Grossman-t nevezik ki az afganisztáni és pakisztáni különmegbízotti posztra, értesült a The Washington Post névtelenséget kérő kormányzati forrásokból. Hillary Clinton legkésőbb pénteken bejelenti a kinevezést. Grossman egyelőre nem kívánt nyilatkozni lehetséges kinevezéséről.

A források beszámoltak arról is, hogy eredetileg Frank Wisner, korábbi egyiptomi nagykövet és John Podesta Bill Clinton fehér házi stábfőnöke is szerepelt a listán, de felmerült Nicholas Burns, korábbi politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár és Strobe Talbott, korábbi külügyminiszter-helyettes neve is.

Mintegy harminc éves külügyi pályafutása során Grossman az Egyesült Államok törökországi nagykövete (1994-1997), európai ügyekért felelős külügyi államtitkár (1997-2000), majd 2001 és 2005 között politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár volt, jelenleg az üzleti tanácsadással foglalkozó Cohen Group alelnöke.

Clinton többször is kifejezte, hogy Washington külpolitikája szempontjából egyfajta követendő példának tekinti a megbízottat, aki a civil érdekek koordinációjával foglalkozik a katonai érdekek méltó párjaként.

Perényi Krisztián

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »