Népszerű a román ellenzék

A nemrég az ellenzéki pártok szövetségkötése nyomán alakult Szociálliberális Unió (USL) nyerné a választásokat Romániában, amennyiben a választóknak most kellene az urnák elé járulniuk. A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta USL a szavazatok 66 százalékát kapná, míg a kormányzó jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PD-L) csak 16 százalékra számíthatna – ez derült ki a CSCI közvélemény-kutatásából, melyet február 12-15 között végeztek a szervezet szakemberei.

A nagy pártok mögött a Dan Diaconescu médiamágnás alapította, még hivatalosan be sem jegyzett „A Nép Pártja” elnevezésű formáció áll 9 százalékkal, míg a kutatás szerint sem az RMDSZ, sem a szélsőséges Nagy-Románia Párt (PRM) nem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, bár a 3,2 százalékos hibahatár miatt ez az adat nem ad okot messzemenő következtetések levonására.

Az ellenzéki USL vezető politikusai közül a válaszadók 61 százaléka Crin Antonescu liberális pártelnököt jelölte meg, mint aki a legalkalmasabb az államfőjelöltségre, a kormányfői posztot azonban a válaszok 59 százaléka alapján Victor Ponta szociáldemokrata vezér kellene megpályázza.

A kutatás eredményei arra is rámutattak: ha a jelenlegi kormánykoalíció és az ellenzék között választhatna a lakosság, akkor 75-25 arányban az utóbbi kerülne ki győztesen a küzdelemből. Az ellenzék számára rendkívül kedvező adatokat némiképp árnyalja, hogy a válaszadók fele nem tudja, mi az elnevezése a PSD, a PNL és a PC szövetségének.

Illyés Gergő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »