Vihar előtti csend Európában

Nem biztos, hogy teljesen megnyugodtak a kedélyek az európiacon sőt, felkavarodni látszik az adósságválság körüli állóvíz. Egyelőre különösebben nem ütötte ki az eurót az a hír, hogy a spanyoloknak tegnap az eredetileg meghirdetett adósságmennyiségnél kevesebbet sikerült eladniuk. 

Összesen 1 milliárd eurónyit értékesítettek a 2037-ben lejáró instrumentumból, és 2.5 milliárd eurónyit a 2020-as lejáratból, pedig a madridi adósságkezelő 4 milliárd eurót tervezett beemelni a tranzakciókból. Különösebben ez az 500 millió eurós elmaradás nem okozott pánikot, mindenesetre nem túl pozitív jel, hogy apad a kereslet a spanyol kötvények iránt, márpedig az ibériai államnak idén több mint 80 milliárd eurónyi adósságot kell megújítania (a 10-éves papír esetében tegnap alig 1.5-szörös volt a lefedettség).

Spanyolországban közben javában zajlik a takarékszövetkezeti reform, amelynek keretében az országot behálózó „Cajasokat” igyekszik egy kalap alá vonni a kormány, hogy megkönnyítse a tőkeemelést és az esetleges piaci bevezetést.

Bár Portugáliában egy nappal korábban viszonylag sikeres aukciót tartottak, mégsem tisztult ki a kép a másik ibériai állam kötvénypiaca fölött. Leginkább azok a hírek borzolhatják a kedélyeket, amelyek a portugálok esetleges kimentéséről szólnak, ilyenekből továbbra is van frissítés a nemzetközi sajtóban. A legutóbbi fáma például arról szólt, hogy a német kormány ismét erőteljes offenzívát indított az uniós színfalak mögött, hogy a portugálokat rávegyék az EFSF alap lehívás idő előtti szükségességéről.

Figyelmeztető jel lehet, hogy ezen a héten érezhetően megugrott az Európai Központi Banktól lehívható 1-napos banki hitelállomány, amely az utóbbi hetekben átlagosan 1 milliárd euró körül mozgott, de ezen a héten 15 milliárdot ért el. A spekulációk az ír bankokat célozzák, amelyek továbbra is elsősorban az EKB-tól tudnak forrást szerezni. Írországban egyébként egy hét múlva pénteken tartják meg az előrehozott parlamenti választásokat, amelynek lehet jelentősége piaci szempontból is, hiszen valamennyi ellenzéki párt a Dublin-IMF/EU megállapodás részleteinek újragondolásával kampányol. Ráadásul az egyik legesélyesebb ellenzéki tömörülés a Munkáspárt kifejezetten EKB ellenes lózungokat is belevisz a kampányába, ami nem biztos, hogy később kormányzati pozícióban is tartható álláspont lesz, lévén az ír bankok említett kiszolgáltatottságának.

Equilor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »