Jönnek az RMDSZ-manipulátorok?

Sajátos hangvételű sajtóközleményt adott ki Olosz Gergely, aki Kovászna megyei politikusként indult harcba az RMDSZ elnöki tisztségéért. A kommüniké Olosz programját tartalmazza címszavakban, és azt a tényt, hogy a programpontokkal Markó Béla, az RMDSZ jelenlegi elnöke egyetért.

Nem rafinált, de annál hatásosabb címmel…

került ki a hazai nyilvánosságba a dokumentum: Markó Oloszt támogatja. A 18 évig vezető pozícióban lévő politikus véleménye eddig minden jelölt számára meghatározó volt. Eckstein-Kovács Péter ugyanúgy hangsúlyozta, hogy Markó örökségét folytatva kívánja átvenni a Szövetség vezetését, mint ahogyan Kelemen is nyilvánvalóvá tette, folytatni kívánja a fontos politikai örökséget.

A menü szinte azonos, az ördög a tálalásban rejtőzik.

Az elkötelezettségnek jelentősége van: a Markó mögött álló erők olyannyira meghatározzák a szervezet működését, hogy az ő akarata ellenére esélytelen minden hatalomváltó igyekezet.

Eckstein-Kovács Péternek és Kelemennek szerencséje van.

Előbbinek azért, mert politikai múltja és munkássága, programja lehetőséget teremt arra, hogy reflektáljon a Markó-vezetésre. Hitele van annak, ha azt mondja, bizonyos elemeket tovább vinne a régi rezsimből, mert az apológia mellett van pontosan körvonalazott kritika is. Nem csak azt tudjuk, mit fogad el Eckstein-Kovács Péter Markó Béla 18 évéből, hanem azt is, mit utasít el.

Kelemen még szerencsésebb helyzetben van, hiszen őt deklaráltan támogatja a megkerülhetetlen elnök. Olosz Gergely azonban most úgy volt kénytelen manipulálni, ahogyan a népmesei okos leány: úgy jött, mintha menne, hozott is ajándékot, meg nem is, fel is volt öltözve, meg nem is.

Úgy van köze Markóhoz, hogy nincs köze.

Programja – amelyet nyilatkozatában hangsúlyoz – nem más, mint ismétlése a legáltalánosabb, legszélesebb körben elfogadott stratégiai RMDSZ-elveknek. Ő képviseli a legkisebb közös többszöröst a szervezeten belül. Nehéz is lenne új, a két másik elnökjelöltétől eltérő programmal jelentkeznie, mert Kelemen és Eckstein-Kovács gyakorlatilag le is fedik a lehetséges alternatívák körét. Aki mást akar, mint ők, az annyira mást akar, hogy már nem egyeztethető össze az RMDSZ-szel.

Lehet, hogy ha Olosz tényleg előállna egy konkrét, nem általánosságokat ismétlő programmal, akkor kiderülne, hogy ő valójában nem is RMDSZ-t akar. Ilyen súlyos állításokkal azonban a szinte az ismeretlenből jelentkező jelölt nem hozakodott elő. Maradt a biztonságos minimumnál, tudván tudva, hogy Markó nélkül esélytelen.

Így született a közlemény, amely arról szól, hogy Markó támogatja – őt. Valójában természetesen nem Oloszt támogatja Markó, hanem azt a nélkülözhetetlen alapot, amely összetartja az egyre nehezebben összetartható szervezetet. Ezt a kis különbséget mellőzte a háromszéki jelölt, amikor magára vette a politikai túlélést ígérő Markó-jelet. Átlátszó trükk, de hatásos. Mi lehet az eredménye?

Olyan primitív, hatásvadász gesztus,…

olyan nyers manipuláció, amellyel egy dolgot biztosan el lehet érni: a figyelemfelkeltést. Mivel Olosz eddig az RMDSZ partvonalról politizált, erre rendkívül nagy szüksége van. Markó válaszlépése, a nyilatkozat, mely szerint a jelenlegi elnök nem a fiatal és nagyratörő elnökjelölt személyét támogatja, szintén Olosz malmára hajtja a vizet, hiszen még egy lehetőséget teremt a mellőzött szereplő felbukkanására. Akár annak az árán is, hogy nevetségessé válik. 

Egy tanulsága mindenképpen van a történetnek: vannak még olyan mélyrétegei a Szövetségen belüli politizálásnak, ahová nem merültek alá a szervezet politikusai. Hozhatnak meglepetéseket a holnap manipulációi.

Manna.ro

Friss hírek