Állítólag rászervezés miatt hiúsult meg a budapesti „keleti csúcs”

A magyar helyett a lengyel EU-elnökségi félév alatt rendezik meg az eredetileg május végére tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozót. A lemondás valószínű oka a programtorlódás a politikai naptárban.

A mostani elnökségi félév egyik kiemelt magyarországi rendezvénye lett volna a május 24-25-re tervezett keleti partnerségi csúcs, melyről még a 2009-es prágai nyilatkozat rendelkezett. Ez azonban elmarad, a csúcstalálkozót az utánunk következő lengyel elnökség rendezi.

Az EU-elnökség tájékoztatása szerint mivel az eredetileg tervezett májusi időpontban „számos más, fontos nemzetközi eseményre kerül sor, a soros magyar EU-elnökség és az elnökségi teendőket 2011. második félévében ellátó lengyel elnökség az Európai Tanács elnökével konzultálva kezdeményezte, hogy a Keleti Partnerség csúcstalálkozójára 2011 második felében, Lengyelországban kerüljön sor”.

A BruxInfo értesülése szerint végső soron nemzetközi események „rászervezése” hiúsította meg a magyar elnökségi program egyik fénypontjának tervezett csúcsot. Hiába határoztak ugyanis meg még idejekorán konkrét időpontot a keleti partnerségi csúcsnak, az időben később konkretizált nemzetközi csúcstalálkozók gyakorlatilag kiütötték a nyeregből a magyar rendezvényt. Az első „tőrdöfés” a hátba a G8-as és az azt követő G20-as csúcs május 26-27-re való meghirdetése volt, amit január elején jelentettek be. Ez egyszer már arra kényszerítette a magyar elnökséget, hogy az eredetileg tervezett május 27-i időpontról május 24-25-re hozza előre a találkozót. Ennek a tervnek tett be végérvényesen az OECD-csúcs május 25-26-ra való meghirdetése. Forrásaink szerint tehát el lehet mondani azt, hogy a nemzetközi politikai naptár nem éppen tapintatos és körültekintő megszervezése tett keresztbe a magyar elnökség terveinek.

A BruxInfónak nyilatkozó források szerint a döntésnek nincsen köze a médiatörvény életbe lépésével összefüggő európai uniós aggályokhoz. Az elnökség úgy tekinti: ez is annak a bizonyítéka, hogy az elnökséget nem presztízsszempontok vezérlik, hanem a közös ügyek előbbre vitelének, megoldásának a szándéka.

A soron következő lengyel elnökség mindenesetre kész beiktatni elnökségi programjába a keleti partnerségi csúcstalálkozót. A magyar EU-elnökség ugyanakkor továbbra is kiemelkedő fontosságúnak tartja a keleti partnerségi programot, és a lengyelekkel, valamint a Tanács és a Bizottság elnökével együttműködve folytatja a csúcstalálkozó előkészítését.

A Keleti Partnerség keretében az EU hat volt szovjet tagköztársasággal (Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal, Örményországgal, Grúziával, és – az EU-val fenntartott kapcsolatai fejlődésének függvényében – Fehéroroszországgal) kívánja szorosabbra fűzni politikai és gazdasági kapcsolatait.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »