Az RMDSZ-en múlik a román kormányfő sorsa

Felértékelődött a hónap végi RMDSZ-kongresszus jelentősége tegnap délután, amikor Traian Băsescu államfő a szövetségi tisztújítás kimenetelétől tette függővé a napok óta tematizált kormányfőcserét.

„Tanácskozássorozatot kezdeményeztem a koalíciós pártok vezetőivel annak érdekében, hogy a kormányba vetett bizalmat helyreállítsuk. Erre több lehetőség van, a politikusoknak meg kell találniuk a legjobb megoldást” – hárította el az egyenes válaszadást az államfő arra a kérdésre, hogy a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) parlamenti frakcióival tartott találkozón megegyeztek-e az új kormányfő személy.

Az államfő hozzátette: az ügyben csak az RMDSZ-kongresszus után várható előrelépés. Arra az újságírói kérdésre, hogy a kabinet vezetésére egy pártfüggetlen személyt szemelt-e ki, Băsescu azt válaszolta, szerinte ez az egyik lehetséges megoldás volna, de nem hiszi, hogy a koalíciós pártok ezt támogatnák.

Az RMDSZ inkább politikust szeretne kormányfőnek

„A jelölt személyétől függ” – válaszolt Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter, az RMDSZ hónap végi tisztújításának legesélyesebb elnökjelöltje arra a kérdésre, hogy a szövetség elfogadna-e egy független miniszterelnököt. Utóbb, a Radio France Internationale-nak adott interjúban Kelemen arról beszélt: Băsescu jelöltjének élveznie kellene minden koalíciós párt támogatását, ugyanis ellenkező esetben nehezen tudna fegyelmet tartani a kabinetben.

A PD-L Blagát akarta

„Megvan a független miniszterelnök-jelöltem, de nem árulom el a nevét” – mondta el a PD-L megyei elnökeinek Traian Băsescu államfő azon a hétfő esti találkozón, amelyet azért hívott össze, hogy megnyerje a területi szervezetek támogatását ahhoz a tervéhez, hogy Emil Boc pártelnököt mentesítse a kormányfői teendők alól.

A zárt ajtók mögött zajló találkozóról kiszivárgott információk szerint Băsescu terve nem nyerte el a résztvevők tetszését, általános vélemény szerint a pártnak saját soraiból kellene miniszterelnököt nevesítenie, többen Vasile Blaga volt belügyminisztert javasolták. A PD-L főtitkárával köztudottan rossz viszonyban levő államfő indulásból elvetette Blaga jelölését.

Isărescu vagy segédei

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója visszautasította Traian Băsescu államfő felkérését, hangsúlyozva, hogy a jegybank élén sokkal hasznosabb lehet az ország számára. Ezt követően több központi lap egymást túllicitálva „dobta fel” Isărescu helyetteseinek a nevét, mint potenciális miniszterelnök-jelölteket. Leggyakrabban Mihai Tănăsescu, Lucian Croitoru, Călin Georgescu és Cristian Popa neve merült fel, tegnap délutánra már csak ez utóbbi maradt képben.

Az ellenzék ellenkezik

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) két társelnöke még a Traian Băsescu és a PD-L-frakció között zajló találkozó alatt jelezte, hogy nem fog megszavazni egyetlen olyan kormányt sem, amelyhez a demokrata-liberálisoknak közük van.

„Gondolom, nem küldenek majd egy független kormányfőt miniszterek nélkül a parlamentbe. Băsescu államfő PD-L-s kormánya szóba se jöhet, ugyanis az elmúlt időszakban bizonyított hozzá nem értésük a tönk szélére vitte az országot” – fogalmazott Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök. Hozzátette: az USL álláspontja, hogy nem egy embert, hanem az egész kormányt kell leváltani.

Crin Antonescu PNL-elnök azzal egészítette ki Pontát, hogy az ellenzék nem fog bizalmat szavazni egyetlen olyan, akár független miniszterelnök-jelöltnek sem, akit Traian Băsescu államfő javasol. Hozzátette: alakulata továbbra is elutasítja a PD-L „udvarlását”, és csak az USL-s partnereivel hajlandó kormányozni.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »