Pozsony: megmenekült a koalíciós többség

Jozef Viskupič, Martin Fecko és Erika Jurinová, az Egyszerű Emberek három tagja továbbra is a Szabadság és Szolidaritaás (SaS) frakciójának tagja marad – jelentették be Pozsonyban, a kormánypárt frakciójának ülése után.

A három képviselő így nem követte a mozgalom vezetőjét, Igor Matovičot, akit Richard Sulík házelnök pártja kizárt az SaS frakciójából, miután az ellenzéki Smerrel együtt szavazott az állampolgársági törvény módosításának kapcsán. Ha az Egyszerű Emberek három tagja kilépett volna a frakcióból, a kormánykoalíció elvesztette volna többségét a parlamentben. Eredetileg 79 kormánypárti honatya ült a törvényhozó testületben, ám Matovič mellett Andrej Ďurkovský, Pozsony volt KDH-s (Kereszténydemokrata Mozgalom) polgármestere is függetlenné vált. A független képviselők továbbra is a koalíciót támogatják.

„Soha nem az volt a célunk, hogy szétverjük az Iveta Radičová vezette kormányt. Önhibánkon kívül kerültünk ebbe a helyzetbe, s abból nem kívánunk politikai tőkét kovácsolni. Mindkét felet kielégítő megegyezést kötöttünk a pártvezetéssel” – jelentette ki Jozef Viskupič, a négyek egyik tagja.

Az SaS abban egyezett meg az Egyszerű Emberekkel, hogy nem akadályozza meg távozásukat, ha saját politikai pártot alapítanának. „Elfogadtuk az SaS kérését, hogy maradjunk a frakcióban. A frakció pedig elfogadta a mi kérésünket, hogy a mandátumunk visszaadása nélkül kiléphessünk a klubból, ha saját politikai pártot alapítunk” – mondta Viskupič, és hozzátette: jelenleg nem akarják megbontani a kormány stabilitását.

Richard Sulík, az SaS elnöke szerint egy új párt megalapítása sem veszélyezetetné a kormányt, meg van róla győződve ugyanis, hogy az Egyszerű Emberek nem vonulnának ellenzékbe.

A három képviselő lépését Igor Matovič is üdvözölte. Örül, hogy kollégái nem hoztak „meggondolatlan döntést“.

Radičová: felelős döntés

Iveta Radičová kormányfő közleményében felelősségteljesnek nevezte az Egyszerű Emberek döntését. „Megegyezésünk nem csak a politikai, hanem az általános társadalmi stabilitásnak biztosít teret“ – áll a miniszterelnök közleményében.

Kijelenti: a stabilitás létfontosságú a gazdasági válságból való kilábalás idején. A politikai konfrontációkan nem mindig lehet megakadályozni, ám ezek nem jelenthetnek akadályt a valódi politikai döntéseknek és megoldásoknak. 

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek