Hiába készült fél éven át: mégsem Yoav Galant lett a vezérkari főnök

A múlt nyáron botrányokban, vádaskodásokban bővelkedő versengés után Yoav Galant-ot, a Déli Parancsnokság akkori vezetőjét nevezte meg az izraeli kormány, a 2011 februárjában leköszönő Gabi Ashkenázi vezérkari főnök utódjaként. A kedélyek azonban nem csitultak, s alig két héttel a hivatalos átvételi ceremónia előtt a kormány törölte Galant kinevezését. A „fair-play”-t nem ismerő versengés újrakezdődött.

Yoav Galant most hétfőn vette volna át a vezetést Gabi Ashkenázitól, ha alig két héttel ezelőtt Ehud Barak védelmi miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök váratlan bejelentést nem tesz: törölték Galant kinevezését a vezérkari főnöki posztra.

Már szeptemberi kinevezése is bővelkedett fordulatos intrikákban. A sárdobálás központjában egy bizonytalan eredetű, úgynevezett „Galant-dokumentum” állt, mely Galant esélyeinek növelése vagy éppen annak aláásása érdekében született. Még mielőtt az irat hitelességére fény derülhetett volna, a védelmi miniszter hirtelen lezárni kívánta a vitát: saját favoritját, Yoav Galantot jelölte vezérkari főnöknek. Döntésére rábólintott – a kinevezéseket vizsgáló és jóváhagyó – Turkel-bizottság, majd a kormány is.

A kedélyek azonban nem csitultak. Galant posztra való szakmai felkészültségét nem vitatták, ám annál inkább a jogszabályokhoz való viszonyát. A leendő vezérkari főnök ugyanis – a vádak szerint – köztulajdonban lévő földeket csatolt jogszerűtlenül sajátjaihoz. Barak sokáig ügyet sem vetett az általa összeesküvésnek tekintett az össztűzre, de mikor már a legfőbb államügyész, Yehuda Weinstein is csatlakozott az ellentáborhoz, végül feladta a küzdelmet. Mérgében a következőekkel vágott vissza „Mindannyian tudjuk, ha Galant a védelmi vagy a stratégiai miniszteri posztra pályázna ugyanezzel a ház- és földügylettel, a legfőbb államügyész más kérdéseket tett volna fel… Galantot alkalmasnak találnák, hogy miniszterként szolgáljon.” – idézi aThe Jerusalem Post. Ugyanakkor engedett a támadásoknak, és Galant jelölését törölték.

Lehet-e két hét alatt megfelelő jelöltet találni? Sokan kétségüknek adtak hangot, s Gabi Ashkenázi terminusának meghosszabbítását javasolták. Ám a védelmi miniszter és vezérkari főnökének legendásan rossz viszonya ezt az opciót lehetetlenné tette. Barak inkább az alig néhány hónapja vezérkari főnök helyettesként szolgáló Yair Naveh-t nevezte volna ki ideiglenesen vezérkari főnöknek, míg meg nem találják az új jelöltet. Ekkor lépett közbe Netanjahu, s vette át a kiválasztási folyamatban a kezdeményező szerepet védelmi miniszterétől. Alig néhány nap alatt közösen – a nyár folyamán a posztra már egyszer aspiráló – Benny Gantz-ot nevezték meg. Netanjahu méltatta ugyan Galant az ország biztonságáért tett érdemeit, de a jelenlegi helyzetben (utalva az egyiptomi felkelésre) hadsereg stabilitása érdekében Gantzot támogatta. Véleménye szerint, mivel az utóbbi mindössze októberben távozott a vezérkari főnök helyettesének posztjáról, vele lehet a legzökkenőmentesebben megvalósítani a hadsereg vezetésének átadását.

Mielőtt Gantz jelölését a kormány megszavazhatta volna, Yoav Galant a Legfelőbb Bírósághoz fordult. Beadványában kérte, hogy a bíróság fagyassza be a kinevezési folyamatot és vitassa meg, jogszerű e jelöltségének kormány általi törlése. Az izraeli kettes csatornának adott nyilatkozatában a csalódott Galant a következőképpen fogalmazott: „Tizennyolc éves korom óta, egész életemben az ország biztonságát helyeztem a prioritási listám tetejére…Most közellenséget csináltak belőlem” .(The Jerusalem Post). A bíróság azonban elutasította, hogy befagyassza a kinevezési folyamtot, de hajlandó lett volna megtárgyalni, vajon a kormánynak jogában állt-e törölni Galant jelölését. Másnap azonban Galant visszavonta a kérvényét, így egy héttel a beiktatás előtt úgy tűnt, Benny Gantz közelebb jutott a kinevezéshez.

Csütörtökön a Turkel-bizottság, majd vasárnap a kormány is egyhangúlag jóváhagyta Gantz kinevezését, s hétfőn hivatalosan is átveszi a stafétabotot Gabi Ashkenázitól.

Benny Gantz immáron három évtizede szolgál az izraeli hadsereg kötelékében. Konszenzuskereső, konfliktuskerülő embernek tartják, akivel egy akaratos védelmi miniszter, mint Ehud Barak, nyilvánvalóan könnyebben működhet együtt. Ugyanakkor Gantz, Ashkenázihoz hasonlóan egy lehetésges Irán elleni hadművelet kérdésében kevésbé agresszív álláspontot képvisel. Éppen ezért Ashkenázi jó okkal mondhatta: „profi kezekben hagyom a hadsereget”.

Németh Vera

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »