Három nő mond ítéletet Berlusconiról

„Nem vártunk semmi mást” – utalt rá a kormányfő egyik ügyvédje, Piero Longo, hogy már múlt hét óta sejtették: Berlusconinak bíróság előtt kell felelnie a neki tulajdonított cselekmények miatt. Zsarolásért 4-12 év között, kiskorú prostituálásáért pedig 6 hónap és 3 év közötti szabadságvesztésre ítélhetik. Az elsőfokú bíróságon egy 3 bírónőből álló tanács fog ítélkezni.

Néhány óra alatt szétterjedt a világban a hír: Silvio Berlusconi április hatodikán bíróság elé kell, hogy álljon az úgynevezett „Rubygate”-ügy miatt. A vád, amelyet a milánói ügyészség fogalmazott meg: zsarolás és kiskorú prostituálása. A milánói bíróság azt is világossá tette kedden, hogy a sértett fél az ügyben furcsa módon a Belügyminisztérium (a gyanú és a vád szerint Berlusconi három rendőrt zsarolt meg Ruby szabadon bocsátása miatt -ők is sértett félnek minősülnek), illetve Ruby, a marokkói táncosnő. A szabadon bocsátásra felszólítás tényét korábban a kormányfő sem tagadta, ragaszkodott azonban ahhoz az állításához, hogy az  azóta megbukott egyiptomi elnök unokahúgának hitte Rubyt. A bíróság azt is világossá tette, hogy azonnali bírósági eljárást indít a miniszterelnökkel szemben, mivel a nyilvánvaló bizonyítékok rendelkezésre állnak.

Közben újabb vizsgálat folytatására derült fény: a római ügyészség a kormányfő fővárosi rezidenciáján tartott bulik miatt vizsgálódik, és egyes sajtóhírek szerint már csak a milánói ügyészség által átküldendő akták megérkezésére vár. Azaz végső soron a két eljárás összekapcsolása sem zárható ki.

Angelino Alfano igazságügy-miniszter szerint egy olyan ügyről van szó, amely „a Parlament autonómiáját, szuverenitását és függetlenségét érinti”. Alfano az ártatlanság vélelmére hivatkozott, mikor újságírók azt kérdezték tőle: „miért nem mond le a kormányfő?”. A Szabadság Népe (PdL), a kormányfő pártja továbbra is kiáll elnöke mellett, véleményük szerint a miniszterelnök megvédése egyben „a szabadság értékeinek megvédése, amelyen a demokrácia alapul”. Az Északi Liga némi meglepetésre eddig nem nyilatkozott ki Berlusconi mellett, az ellenzéki pártok pedig természetesen lemondását, illetve előre hozott választások kiírását követelték. Utóbbival kapcsolatban érdemes leszögezni: azt nem tudni, hogy a bíróság előtt felelő Berlusconi látványa merre viszi a népszerűségi mutatókat, de az biztos, hogy a Demokrata Párt (PD), amely az ellenzék legnagyobb ereje, most először követeli egyértelműen a parlament feloszlatását és új voksolás kiírását.

Molnár Balázs

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »