Új kormány léphet hivatalba február végéig

Traian Băsescu román államfő hétfőn este a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) vezetőivel zárt ajtós megbeszélést folytatott, párton belüli források szerint pedig felvetette egy független miniszterelnök kinevezésének lehetőségét. Az idézett források szerint az államfő Mugur Isărescu jegybanki elnököt szemelte ki a kormányfői tisztségre, ő azonban visszautasította az ajánlatot.

A bukaresti román média által idézett PD-L-források szerint Băsescu vasárnap óta többször is találkozott a párt vezetőivel, és javasolta nekik, hogy Emil Bocot egy független miniszterelnök váltsa a kabinet élén. Hozzátették: az államfő a tavasszal esedékes párton belüli választások stratégiájáról is egyeztetett több területi PD-L-szervezet vezetőjével – írja a Krónika.

A névtelenül nyilatkozó források szerint a napokban folyó egyeztetéseken arról esik szó, hogy Emil Boc mondjon le a kormányfői tisztségről, és a tisztújító kongresszuson szálljon versenybe egy újabb pártelnöki mandátumért.

Băsescu egyébként a România Liberă című lapban hétfőn megjelent interjúban beszélt arról, hogy a PD-L-elnöki tisztséget nem a kormányfőnek kellene betöltenie.

A hétfő esti megbeszélés előtt Traian Băsescu találkozott Mugur Isărescuval, a Román Nemzeti Bank vezetőjével, akit az idézett források szerint megpróbált meggyőzni, hogy fogadja el a miniszterelnöki tisztséget. Felmerült továbbá Florin Georgescu, a BNR elnökhelyettese, Lucian Croitoru jegybankelnöki tanácsos, valamint Mihai Tănăsescu, Románia IMF-képviselőjének neve is.

A Gândul című lap úgy tudja, a hétfő esti megbeszélésen Băsescu azt mondta a PD-L területi elnökeinek, hogy megtalálta a független kormányfőt, de nem árulja el a nevét. A lap szerint a találkozó résztvevőinek többsége támogatja, hogy Emil Boc PD-L-elnök legyen, a kormányfői tisztséget pedig egy pártfüggetlen személy töltse be.

A bukaresti napilap úgy értesült, ha a független kormányfő kinevezése kellő támogatásra talál a PD-L-vezetők körében, Emil Boc benyújtja lemondását a miniszterelnöki tisztségről, az új kormányt pedig gyorsan hivatalba iktatják, még a február 26-27-én esedékes RMDSZ-kongresszus előtt.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »