Menetközben egyeztet Brüsszellel a reformokról a kormány

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa kedden a BruxInfo kérdésére bizakodásának adott hangot, hogy a magyar kormány által hamarosan bejelentendő fiskális intézkedések összhangban lesznek a pénzügyminiszteri tanács 2009 nyári ajánlásaival. „Tartjuk magunkat a menetrendhez”– közölte Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa arra számít, hogy a magyar kormány rövidesen bemutatja a Bizottságnak azokat a „konkrét és érdemi intézkedéseket”, amelyek a költségvetés fenntartható egyensúlyát hivatottak biztosítani. „Mihelyt megkapjuk a kormánytól az intézkedések leírását, az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően hozzálátunk az értékelésnek. Bízom benne, hogy a magyar fiskális csomag összhangban lesz a pénzügyminiszteri tanács ajánlásaival” – közölte kedden a BruxInfo érdeklődésére Olli Rehn, aki utalt arra, hogy a pénzügyminiszteri tanácsülésen más országokéval, így Lengyelországéval együtt a magyar deficit kiigazítása is téma volt.

A pénzügyminiszteri tanács 2009. júliusi ajánlása 2011 végéig adott határidőt Magyarországnak a deficiteljárás megszüntetéséhez szükséges GDP-arányosan 3 százalékos hiányszint elérésére, pontosabban a hiány e szint alá történő lefaragására. A tanácsi ajánlások értelmében hazánknak 2010-ben és 2011-ben GDP-arányosan fél százalékos strukturális kiigazítást is el kell érnie. Miközben a magán-nyugdíjpénztári befizetések átirányításának és egyéb intézkedéseknek köszönhetően a nominális hiánycél 2011-ben bizonyosan teljesülni fog (a kormány akár 5 százalékos szuficittel is számol), a Bizottságnak azzal kapcsolatban már komoly kétségei vannak, hogy a szerkezeti kiigazításra vonatkozó elvárás teljesül-e. Egyebek mellett ezt az aggodalmat is tartalmazta az a januári levél, amelyben Olli Rehn arra kérte a magyar kormányt, hogy mielőbb ismertesse szerkezeti reformokra vonatkozó terveit. A biztos kedden gyakorlatilag megerősítette, hogy Brüsszel megvárja a magyar tervek ismertetését, mielőtt véleményezné, hogy hazánk megfelelt-e a pénzügyminiszteri tanács ajánlásainak a deficiteljárás keretében.

Matolcsy György a BruxInfo kérdésére kedden megerősítette, hogy semmilyen változás nincs a menetrendben. Eszerint a kormány ezen a héten első olvasatban megtárgyalja „az ország újjászervezésére vonatkozó strukturális programot”, amelyről előzetes tájékoztatást nyújt a Bizottságnak, mielőtt február végén meghozná a végleges döntéseket. Ezek célja – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter – „a költségvetés fenntartható egyensúlyának stabilizálása”.

Matolcsy szerint, „miként azt Olli Rehn a keddi vitában is kifejtette”, a középtávú egyensúly megteremtéséhez nem elégséges a hiány leszorítása a 3 százalékos referenciaérték alá, hanem azt strukturális reformintézkedésekkel kell elérni. A miniszter szerint egyébként a 2010 és 2012 közötti időszakra az egyensúly biztosítható. A következő hónapokban pedig „a reformlépések technológiájának” kidolgozását jelölte meg célként a nemzetgazdasági miniszter, aki hozzátette, hogy „tartjuk magunkat a menetrendhez, egy kicsit sem térünk el tőle”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek