Honosítás: több mint 27 ezer kérelmet nyújtottak be

Wetzel Tamás, a könnyített honosításért felelős miniszteri biztos hétfői  szabadkai tartózkodása során elmondta: egy hét alatt több honosítási kérelmet adnak át, mint korábban egy év alatt.

Wetzel Tamás Korsós Tamás főkonzul társaságában ellátogatott a helyi Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) információs irodába, ahol Dudás Károly, a CMH elnöke fogadta őket. Wetzel Tamás rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 90 év adósságát törleszti a magyar állam.

„Magyarországon a minisztériumok között nagyon jó az együttműködés, tulajdonképpen mindenki szívügyének tekinti az egyszerűsített honosítási eljárást. Ugyanez mondható el a minisztériumok és a CMH információs irodák kapcsolatáról is, ezek a képviseletek nagyon sokat, és autentikus módon tudnak segíteni az embereknek, mindezt ingyen teszik” – emelte ki Wetzel Tamás, majd hozzátette, hogy ezidáig több mint 27 ezer kérelmet nyújtottak be. Mint mondta, a tavaly elkészített hatástanulmányban is hozzávetőleg hasonló adatokkal számoltak. Egy hét alatt több kérelmet nyújtanak át, mint korábban egy év alatt, és továbbra is Szerbiából, illetve Romániából érkezik a legtöbb kérelem.

„Éves szinten 200-250 ezer kérelmezővel számoltunk, és ennek megfelelően alakítottuk ki a kapacitásokat, a rendszert. Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek elégedettek a kérelmek átadásakor, minden zökkenőmentesen zajlik. Sorozatban, nagy mennyiségben készítik elő aláírásra a honosítási okiratokat. Az első eskütételek letétele ünnepélyes keretek között, március 15-én történik majd meg” – mondta Wetzel.

Korsós Tamás szabadkai főkonzul kiemelte: a kérelmek beadásánál sok pozitív tapasztalattal gazdagodnak a külképviselet munkatársai, és sokkal jobb légkörben zajlik a munka, mint korábban, amikor főleg a vízumok kiadásával foglalkoztak. Korsós szerint érezni a vajdasági magyarok közösségi erejét.

„Az a tény, hogy az elsők között, és ilyen sokan átadták az egyszerűsített honosítási kérelmeket mutatja ennek a közösségnek a szervezettségét. Emellett köszönetet jár a CMH információs irodáknak a segítségért – fogalmazott Korsós.

Dudás Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban többen is aggályosnak vélték az irodahálózat szerepvállalását a könnyített honosítási eljárásnál.

A CMH információs irodák teljes mértékben felkészültek a munkára, minden érdeklődőt szeretettel várunk nem csak a 6 állandó, hanem a több mint 15 kihelyezett ügyfélfogadó irodánkba – mondta Dudás.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »