Eddigi legnehezebb feladata előtt áll a magyar kormány

A közösségi mederbe terelné vissza az Európai Parlament az EU gazdasági koordinációjával kapcsolatos vitákat, a képviselők ugyanis úgy látják, a tagállamok egy része egyre inkább gondolkozik kormányközi megoldásokban. Az Európai Bizottság bejelentette, támogatja az alapszerződés módosítását, amellyel létre lehetne hozni egy állandó válságkezelő mechanizmust.

Támogató véleményt fogadott el az Európai Bizottság kedd délelőtti strasbourgi ülésén az EU alapszerződésének módosításával kapcsolatban, amelyről decemberi ülésükön döntöttek az uniós állam- és kormányfők. A módosítás a dokumentum 136-os cikkét érinti, célja pedig, hogy 2013 közepétől megteremtsék a jogi alapját egy állandó jellegű válságkezelő mechanizmus felállításának, amely felváltaná a tavaly három évre létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmust, és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt.

A bizottsági vélemény elfogadása után a testület elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, az új mechanizmus keretet fog nyújtani arra, hogy a meglévő, és 2013-ban lejáró megoldásokat azt követően is lehessen alkalmazni. José Manuel Barroso elmondta, hogy az egyszerűsített, sürgős és korlátozott szerződésmódosításra van jogi lehetőség, intézményi változtatások szükségesek, de ez nem jelenthet hatásköri változásokat – szögezte le a politikus.

Az Európai Bizottság elfogadott véleményében hangsúlyozza, hogy a szolidaritási klauzula semmiképpen sem sérülhet, ezért az EU nem az alapszerződés 122-es cikkét fogja módosítani. Szerinte a közös fizetőeszköz stabilitása nemcsak az eurózóna érdeke, ezért fontos, hogy az EU mind a 27 tagországa részt vehet az állandó csődeljárási alap, az Európai Stabilitási Mechanizmus létrehozásában.

José Manuel Barroso – ismét használva a korábbi metaforáját – közölte, „a reformok vonatára szeretnénk felszállni, de tudnunk kell, hogy a vonat milyen síneken fog haladni. Szerintem közösségi sínek kellenek”. Az elnök ezzel ismét síkra szállt a korábbi véleménye mellett, amely szerint az európai gazdasági kormányzást megteremtő lépéseket a közösségi mederben kell megtenni, és nem kormányközi szinten. „A kormányközi együttműködés gyors, de a közösségi még gyorsabb lenne” – tette hozzá.

Az Európai Parlament frakciói egyöntetűen szükségesnek nevezték a szerződésmódosítást, de egyetértettek a Bizottsággal a közösségi módszert illetően. Kérték is a testület elnökét, hogy ne hagyja, hogy a tagállamok átvegyék a Bizottságtól a kezdeményezés jogát. A képviselőcsoportok szerint a jogszabály-alkotásnak a közösségi menetrend szerint kell folynia, azaz az Európai Bizottságnak kell javasolnia, a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek pedig döntenie. A közösségi módszer ráadásul azt is jelenti, hogy intézményesített ellenőrzési mechanizmus tudná monitorozni a jogszabályok kialakulását, majd azok alkalmazását.

Az Európai Néppárt nevében a német Elmar Brok azt mondta, „a valutaunió közösségi hatáskör, ezt pedig nem lehet feloldani sem az Európai Stabilitási Mechanizmusnál, sem a német-francia versenyképességi paktumnál.” A politikus úgy látja, párhuzamos struktúrák épülnek ki, amelyek szétfeszítik az Európai Uniót. Szerinte a kormányközi megoldás átmenetileg elfogadható, de a folyamatot a Bizottságnak kell koordinálnia, és „a Tanácsnak folyamatosan rendelkezésre kell állnia az egyeztetésekhez”.

A szocialista Roberto Gualtieri szerint számos alapvető kérdés van még nyitva az ügyben. Az Európai Stabilitási Mechanizmus hozzá fog járulni a gazdasági kormányzás erősödéséhez, vagy csak egy újabb kormányközi egyezmény lesz? Ki lesz a „mozdonyvezető”? (utalva a bizottsági elnök hasonlatára) Biztosan most kell létrehozni a mechanizmust? Mi lesz a Bizottság szerepe? – sorolta a kérdéseket az olasz képviselő.

A liberális frakcióvezető szerint az Európai Tanácsnak kell garantálnia, hogy a gazdasági kormányzás közösségi módszerrel valósuljon meg, „a kormányköziről ugyanis már bebizonyosodott, hogy nem működik” – vélekedett Guy Verhofstadt. A zöldek nevében Rebecca Harms ugyancsak a módszert kritizálta, hozzátette viszont, hogy fel kell készülni a szolidaritásra. Szerinte az Európai Stabilitási Mechanizmus összege kevés, saját bevételeket kell teremteni. Példaként említette az eurókötvény mielőbbi megteremtését, és a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »