Emlékművet emelne apjának Lech Kaczysnki lánya

Marta Kaczynski a néhai lengyel államfő, Lech Kaczynski lánya szerint édesapja tiszteletére emlékművet kellene állítani, míg a szmolenszki katasztrófa többi kilencvenöt áldozata számára egy kollektív emlékhelyet javasolt. Az elhunyt elnök lánya nyilatkozataiban édesapja a lengyelekért és az országért tett szolgálatát, önzetlen munkáját emelte ki, mint azon érdemeket, amely alapján jogosan kéri az emlékmű megvalósítását.

A Kaczynski-lány szerint, a közös emlékmű koncepcióját tekintve a szobrokat az elnöki palota elé kellene feállítani, megemlékezvén azokra a tavalyi pillanatokra, amikor ez a hely ideiglenesen zarándokhellyé vált. „Ezen emlékműveknek mindenképpen az elnöki palota közelében kell állniuk, hiszen ez az a hely, ahol az emberek önként és váratlanul is összegyűlnek április 10. után” – tette hozzá az elhunyt elnök lánya.

Marta Kaczynski több ízben is megmutatta, hogy számára mennyire fontos a megemlékezés, az emlékműállítás tervén kívül minden hónap tizedik napján gyertyát gyújt lakásában az áldozatok tiszteletére, vagy ellátogat egy közeli misére.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek