Újraalakulna az ETA politikai szárnya

Nem regisztráltathatta magát hivatalos pártként az új baszk politikai formáció, a Sortu. Kérdéses ugyanis, hogy az új politikai párt milyen viszonyt tart fenn az ETA baszk terrorista szervezettel

Nem regisztráltathatta magát hivatalos pártként az új baszk politikai formáció, a Sortu. Alfredo Pérez Rubalcaba spanyol belügyminiszter és első miniszterelnök-helyettes pénteken útját állta az új párt bírósági bejegyeztetésének és utasította az államügyészséget, hogy folytasson nemzetbiztonsági vizsgálatot a Sortuval kapcsolatban.

Kérdéses ugyanis, hogy az új politikai párt milyen viszonyt tart fenn az ETA baszk terrorista szervezettel. Rubalcaba szerint a Sortu nem más, mint a 2003-ban betiltott Batasuna „reinkarnációja”, mely az ETA politikai szárnyát alkotta. Ez a párt nem az égből pottyant ide – utalt Rubalcaba a Batasunával való kontinuitásra.

Ha kevés dologban is ért egyet a szocialista kormány és a néppárti ellenzék, abban biztosan, hogy a Sortu nem kaphat legális státuszt. Rubalcaba jelezte, hogy az ügyészségi vizsgálat minden részletéről tájékoztatni fogja a Néppártot (PP). A végső döntés azonban a madridi Legfelső Bíróság kezében van, amely annak idején a Batasunát betiltotta. 

A Sortu kedden tartotta első sajtótájékoztatóját, ahol elítélték ugyan a politikai erőszakot, de nem utasították el sem az ETA korábbi erőszakos akcióit és nem intéztek felhívást a terrorszervezet feloszlatására.

A bilbaói Baszk Egyetem több professzorát is tagjai között számon tartó párt szombaton szimpátiatüntetésre hívta a rokonszenvezőket, melyre február 19-én kerül sor. A párt, melynek neve baszk nyelven a “születni„, “létrehozni„ igét takarja, a május 22-i helyhatósági és tartományi választásokon szeretne indulni.

Pap Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »