Kampányhangulat három hónappal a választások előtt

Több mint három hónap van még hátra Spanyolországban a tartományi és helyhatósági választásokig, de a két legnagyobb párt már úgy kampányol mintha a szavazásokat a következő hét végén tartanák. Erre utalt a kormányzó szocialista párt (PSOE) és a konzervatív Néppárt (PP) hétvégén rendezett tartományi konvenciója. A politikai gyűléseken elhangzó beszédek főként a politikai ellenfél kritikájában merültek ki

José Luís Rodriguéz Zapatero miniszterelnök a sevillai szocialista konvenció vasárnapi záróbeszédében azzal biztatta híveit, hogy a május 22-ei választások még egyáltalán nem lefutottak. A kormányfő szerint a PP már biztosra veszi a győzelmet, de azt ki is kell érdemelni. A konzervatívok viszont csak azt a pár szót képesek harsogni, hogy „Zapatero a hibás”.

Zapatero azt kérte a szocialista párt andalúziai polgármestereitől, hogy a pártok közötti torzsalkodás helyett a munkahelyteremtés programját helyezzék a kampány középpontjába. A miniszterelnök továbbá azt ajánlotta, hogy a helyi vezetők, követve a kormány példáját, keressék a megegyezést a szociális partnerekkel.

A jobboldal vezetője, Mariano Rajoy a galíciai PP konvencióján beszélt Santiago de Compostelában. A konzervatív politikus a kormány inkompetens politikáját kárhoztatta, kritikája elsősorban a spanyol takarékpénztárak állami fúzióját és kisajátítását érintette. Rajoy szerint három téren szükséges mielőbbi változtatás a spanyol gazdaságban: komolyan kell venni a költségvetési szigort, több támogatást kell nyújtani a vállalkozásoknak és rugalmasabb munkaügyi szabályozást kell bevezetni. De főként új kormányra van szükség, mely képes új munkahelyeket teremteni. 

Pap Milán

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »