Őrültnek titulálták a lengyel külügyminisztert

A lengyel külügyminiszter Radoslaw Sikorski „őrült” – írja a Szovjetszkaja Belorusszia az elnöki adminisztráció hivatalos lapja. Az aktuális számban igen élesen bírálják Sikorski személyét továbbá nyilatkozatait egyenesen külügyminiszterhez méltatlannak ítélik.

„A lengyel külügyminiszter állításai Belaruszról egyszerűen valótlanok”- állítja a belarusz lap a Szovjetszkaja Belorusszia Radoslaw Sikorskiról, választ adván ezzel az Alekszandr Lukasenko és Belarusz elleni „agresszív” lengyel diplomáciai lépésekre.

A lap, amely közel 400 ezres állandó eladott példányszámmal büszkélkedhet, a belarusz választások óta Sikorski „furcsa viselkedését” helyezte figyelme egyik középpontjába. A vizsgálódást követően szerdai lapszámukban levonták a következtetéseket: „ a miniszter sertésinfluenzában szenved, amelyben a kór teste leggyengébb pontját, az agyát támadta meg”- olvasható az egyik bekezdésben.

A Varsóban lévő külügyminiszter tartózkodott mindenfajta kommentártól az őt ért provokatív vádak ellen, amelyek valószínűleg a múlt heti Sikorski nyilatkozat nyomdokában születtek meg. Ekkor ugyanis a lengyel külügyminiszter azt üzente Lukasenkónak, hogy csak idő az ami még segítségére van, de hatalma  hamarosan megtörik, és el kell hagynia saját országát csakúgy mint ahogy az nemrégiben Tunéziában, Zin el-Abidin ben Ali elnökkel is történt.

A Belarusz külügyminisztérium szóvivője szerint Sikorski zavarodottságot mutat az európai földrajzi viszonyok tekintetében is. „Sikorski megmutatta figyelemre méltó földrajz tudását amikor is összehasonlította a távolságokat Minszk és több európai város között”- tette hozzá a belarusz szóvivő Andrej Szavinih. „Különösképp jelentős a lengyel miniszter a varsói konferencián elhangzott érvelése: ŤMinszk közelebb van Varsóhoz, Budapesthez és Vilniushoz, mint Brüsszelhez. Minszk közelebb van Berlinhez, mint Rómához. Minszk közelebb van Brüsszelhez, mint Lisszabonhoz és Helsinkihez.ť”

„Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni. Ez nem egy diplomata beszéde, még kevésbé egy külügyminiszteré. Ez egy elfogult riporter beszéde.”- érvelt a belarusz diplomata, utalván Sikorski múltjára, aki évekkel ezelőtt valóban újságíróként dolgozott, mielőtt megkezdte volna politikai pályafutását.

Lengyelország valóban egy erős, egységes válaszlépésre szólított fel a belarusz választások kapcsán, ahol december 19.-én erőszakkal leverték az antidemokratikus választások ellen tiltakozó tömegeket. Varsó azóta is folytatja a látványos diplomáciai offenzívát a jelenlegi belarusz kormány megdöntése érdekében, ennek eredményeképp született meg például a beutazási tiltólista, amelyet maga az elnök Lukasenko vezet. További szankciós lépések születtek még varsói donorkonferencián valamint az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján.

Takács Zsuzsanna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »